Les falles d’Andorra mostren el seu bon estat de salut en la trobada del Pirineu

Després del Simposi Internacional celebrat els darrers dies, aquest dissabte representants de la diverses comunitats que integren les festes del foc dels solsticis han fet una demostració de construcció de les torxes

Anna Lluch i Joan Garreta confeccionant la falla.
Anna Lluch i Joan Garreta confeccionant la falla. Toni Solanelles

La tradició fallaire al Principat viu un bon moment. La potenciació de la tradició, la recuperació del certamen en parròquies on s’havia perdut i el treball conjunt que s’està fent al país està donant els fruits. Fins al punt que des del punt de l’ordenació patrimonial s’ha fet més feina que en altres territoris pirinencs integrats en les festes del foc dels solsticis que gaudeixen des de fa uns quants anys del reconeixement de la Unesco.

La feina que s’està fent a Andorra amb les falles s’ha evidenciat aquests darrers dies en el marc del Simposi Internacional celebrat entre Sant Julià de Cerdanyola i Bagà, dues poblacions del Berguedà que també mantenen la tradició del foc, en aquests dos casos a l’entorn de Nadal. Aquest dissabte, a més, s’ha celebrat també a cavall dels dos municipis berguedans la Trobada Internacional de Fallaires, que arribava a l’onzena edició.

La fallaire major d’enguany, Anna Lluch, i Joan Garreta, han estat els encarregats de mostrar com es construeix la falla que actualment i de forma genèrica representa el Principat

A la trobada s’hi han publicitat les conclusions de les diverses ponències que s’han exposat en el marc del simposi i representants de totes les comunitats fallaires integrades en el projecte pirinenc reconegut internacionalment han mantingut una reunió de treball per valorar la feina que s’està fent en pro del manteniment i la promoció de la tradició fallaire.

A més, en la cèntrica plaça Galceran de Pinós de Bagà, més coneguda com la plaça Porxada pels porxos medievals que la configuren, s’hi ha fet una demostració de construcció de falles. Bagà, Isil -amb un tronc per falla que porta una feinada en la seva elaboració-, Pont de Suert o Les han estat presents en ‘l’exhibició’, on tampoc hi ha fallat una delegació andorrana. La fallaire major d’enguany, Anna Lluch, i Joan Garreta, han estat els encarregats de mostrar com es construeix la falla que actualment i de forma genèrica representa el Principat. Un seguit de fulls de paper de pasta de pi embolcallats amb una reixa de galliner lligada a un cadenat.

Etiquetes

Comentaris

Trending