Una exposició mostrarà 100 càmeres de fotografiar i 125 imatges inèdites de l’aplec de Canòlich

La màquina més antiga és de l'any 1870 i també es podrà veure el vídeo de la primera boda que va tenir lloc a l'església

Comentaris

Diversos dels aparells que s'exposaran.
Diversos dels aparells que s'exposaran. BRU NOYA

La Casa Comuna de Sant Julià de Lòria acollirà del 18 de maig a l'1 de juliol l'exposició 'Clixé de Canòlich' que recull 100 càmeres de fotografiar i 150 imatges de l'aplec de Canòlich. La màquina més antiga és del 1870 i la majoria són de fabricació espanyola aportades per Fernando Herrador.

Les fotos inèdites han estat cedides per setze famílies lauredianes i la comissària de la mostra, Anna Mangot afirma que "són un recorregut íntim i nostàlgic". Van ser fetes en el període entre el 1900 i el 1999 i no s'ha volgut anar més enllà perquè és quan la fotografia es digitalitza i l'objectiu de l'exposició és el treball analògic. La gran part d'imatges recullen els mateixos actes: la missa, el dinar o el toc de la campana "però la gràcia estar en veure l'evolució de la roba o dels pentinats segons l'època", afirma Mangot.

'Clixé de Canòlich' tindrà diverses activitats paral·leles com una xerrada de l'Esbart Laurèdia sobre els 25 anys del ball de la Mare de Déu de Canòlich; una conferència de Fernando Herrador sobre 'Espanya i les seves càmeres' i dos tallers sobre retocs de fotografia amb telèfons portàtils i sobre l'ús de la càmera fosca. Herrador ha avançat que "veient les càmeres antigues a molta gent li vindran records". Un dels atractius de l'exposició serà la projecció en bucle d'un vídeo de la primera boda a Canòlich: la d'Òscar Ribas Reig i Roser Duró Ribó. Es van casar fa una seixantena d'anys i la carretera actual no existia. S'havia d'anar per Fontaneda i el vial s'acabava just on hi ha la borda de la família Ribot, a la part de dalt de l'església. 

La cònsol menor, Mireia Codina ha destacat que la mostra fotogràfica i d'aparells presentarà a les generacions més joves "d'on venim i on som avui dia", exposant com es feien les fotografies fa cent anys. "Avui el jovent té un mòbil i potser ni es plantegen que abans hi havia una càmera amb un rodet i era més complicat fer fotos", ha explicat. Herrador, per la seva part, ha indicat que "abans havies de demostrar que realment eres un professional fent fotos".

Comentaris

Trending