Un escriptor consolidat i amb dos Carlemany guanya el Fiter i Rossell de novel·la

Francesc Puigpelat aconsegueix amb l’obra ‘Abril’ el guardó més preuat de la Nit Literària Andorrana

Francesc Puigpelat rep el Fiter i Rossell de Xavier Espot en presència del president del Cercle de les Arts i les Lletres, Joan Burgués.
Francesc Puigpelat rep el Fiter i Rossell de Xavier Espot en presència del president del Cercle de les Arts i les Lletres, Joan Burgués. SFGA

El consolidat periodista i escriptor -i format acadèmicament en filosofia- Francesc Puigpelat ha estat el gran vencedor -amb el pseudònim de Marta Farré- de la Nit Literària Andorrana que s’ha celebrat en un restaurant de Sant Julià. Originari de Balaguer, qui en dues ocasions fins ara havia guanyat el premi Carlemany s’ha embutxacat en aquesta ocasió el Fiter i Rossell de novel·la que convoca el Govern.

Han estat més de cent els originals que el Cercle de les Arts i de les Lletres del Principat, entitat convocant, ha rebut en aquesta edició de la Nit, que ha recuperat la plena normalitat després de l’aturada obligada per l’impacte de la pandèmia. I s’ha recuperat amb esplendor, almenys, d’obres presentades a un certamen que abraça diverses tipologies literàries. Per la dotació econòmica i la potencialitat de la novel·la, el Premi Fiter i Rossell sempre és el més ‘essencial’.

Puigpelat amb l’obra ‘Abril’ ha estat mereixedor del guardó, dotat amb 10.000 euros, segons la valoració que n’ha fet un jurat configurat per Anna Maria Martí, Enric Canals i Noemí Rodríguez. L’editorial Pagès s’encarregarà d’editar la novel·la d’un escriptor que a tocar els 63 anys té una dilatada trajectòria i un bagatge enorme en múltiples disciplines literàries.

El premi d’Assaig Literari que per primera vegada es convocava ha recaigut en Nil Forcada i amb el treball ‘Un samurai contra Teseu’; en canvi, han quedat deserts els premis referents a investigació històrica i ciència-ficció tot i que hi ha hagut accèssits

Un dels pocs premis que ‘es queden a casa’ s’estrenava enguany. Concretament, el que per primer cop dota el comú d’Andorra la Vella amb 3.000 euros. El premi d’Assaig Literari que ha recaigut en Nil Forcada i que porta per títol -l’assaig en qüestió- ‘Un samurai contra Teseu’. També el premi de periodisme Laurèdia reconeix sengles treballs de periodistes del país (Alba Doral del rotatiu ‘BonDia’ i Adrià Esteban, que va treballar al ‘Diari d’Andorra’.

El premi Juli Verne de Ciència-ficció i fantasia ha quedat desert però s’ha concedit un accèssit a l’escriptora de Castellbisbal Lucia Muñoz per ‘Contes que comencen al cel, recorren muntanyes i acaben capbussant-se al mar’. El Manuel Cerqueda de Novel·la Curta és per a ‘La persecució’ de Joaquim Brustenga i el Sant Carles Borromeu de Contes i Narracions l’ha guanyat  Jesús Pacheco Julià amb ‘Més formigues que paradís’.

nit literaria
Foto de família dels premiats a la Nit Literària.

Un altre dels premis amb vinculació andorrana és el referent al teatre. Dotat amb 3.500 euros, el director, guionista i escriptor teatral Agustí Franch, que es mou entre Manresa i Andorra amb parada a la Seu d’Urgell ha guanyat el premi teatral amb ‘Dones de flors i herbes’. Quant al Premi Grandalla de poesia el vencedor ha estat Àngel Fabregat amb ‘L’urpa del temps’ i finalment un estudi sobre els goigs a les Valls d’Andorra d’Ester Llop anomenat ‘Puix que Déu us ha posada en el nostre territori’ ha guanyat l’accèssit del Premi Principat d’Andorra d’investigació històrica que promou el Consell General.

Etiquetes

Comentaris

Trending