La digitalització del patrimoni cultural avança amb l’ús de tecnologia 3D

S’ha portat a terme aquest nou procés amb algunes de les peces més destacades del fons de béns mobles arqueològics i dels monuments de la candidatura UNESCO

Comentaris

Presentació digitalització patrimoni cultural.
Presentació digitalització patrimoni cultural. SFGA

Els treballs de digitalització del patrimoni cultural d’Andorra, que van començar al 2001, continuen avançant. Aquest any, com a novetat, s’ha començat a fer ús de la tecnologia 3D. Concretament, amb algunes de les peces més destacades del fons de béns mobles arqueològics i dels monuments de la candidatura UNESCO ‘Els testimonis materials de la construcció de l’Estat dels Pirineus: el coprincipat d’Andorra’.

La ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, ha presentat aquest dimarts aquests avenços, conjuntament amb els tècnics de l’Àrea de patrimoni Cultural, Lídia Torres i Max Vela. L’any 2001 es van dur a terme les primeres actuacions en l’àmbit de la digitalització del fons hemerogràfic conservat a la Biblioteca Nacional i a partit del 2013 es van incorporar materials en diferents suports juntament amb l’Arxiu Nacional. Enguany, com a novetat, s’ha impulsat la creació de models 3D d’algunes de les peces més destacades del fons de béns mobles arqueològics i dels monuments de la candidatura UNESCO, com ara Sant Joan de Caselles o el conjunt històric de les Bons.

L’objectiu és introduir progressivament l’ús de la tecnologia 3D en la gestió del patrimoni cultural, en el marc del Pla de Digitalització del Patrimoni que s’està definint. Es tracta doncs, han apuntat Vela i Torres, d’una eina pels professionals que s’encarreguen de la gestió i la conservació del patrimoni. La metodologia que s’empra són models 3D que es poden crear mitjançant diverses tècniques de captació d’imatges. Les més habituals en l’àmbit patrimonial són la fotogrametria i la captació de volums amb un escàner.

Pel que fa als beneficis dels models 3D, sobresurt la importància de la documentació tenint en compte que aquest model és el mètode més precís i complet de documentació física per als béns immobles. Quant a la recerca, permet l’anàlisi detallada de l’immoble per part de les persones investigadores, des de qualsevol lloc del món i amb el màxim detall. També en l’àmbit de la conservació i restauració, permet detectar degradacions o deformacions invisibles i mesurar-les per valorar la intervenció més adequada, a més d’esdevenir útils per portar un control exhaustiu del correcte estat sanitari. La tecnologia 3D és útil per mostrar el patrimoni cultural de forma tridimensional i a la vegada obre la possibilitat que es creïn experiències immersives amb realitat augmentada o la realitat virtual. Finalment, a l’educació és un recurs atractiu per mostrar el patrimoni a les escoles.

 

Etiquetes

Comentaris

Trending