El curs d’artesans de pedra seca s’internacionalitza

La formació ha comptat amb la participació de 50 persones, entre les quals vàries de fora del país, fet que des del Govern es considera tot un èxit

El curs ha comptat amb fins a 50 participants.
El curs ha comptat amb fins a 50 participants. SFGA

50 persones han participat en la segona edició del Curs d’artesans de pedra seca, organitzat pel departament de Patrimoni Cultural, que ha finalitzat aquest divendres. Es considera un èxit, tot tenint en compte que hi havia una capacitat limitada per respectar les mesures sanitàries per contenir la Covid-19. Entre els assistents, hi ha hagut diversos estrangers, fet que ha permès internacionalitzar la formació.

El curs es va iniciar el 14 de setembre i ha constat de dos nivells (iniciació i avançat). Els formadors en la part pràctica han estat el mestre marger Roger Solé i el tècnic del comú d’Escaldes-Engordany Carles Ordóñez. En la part teòrica hi han participat Ramon Copons, director tècnic del CENMA), David Mas i Lídia Torres, cap i tècnica, respectivament, de l’àrea de Béns Immobles del departament de Patrimoni Cultural.

La formació ha seguit l’estructura de l’edició anterior, amb una part de formació inicial dedicada als murs de contenció i murs de doble cara i una altra de més avançada que incideix en la intervenció en camins, especialment la restitució de terraplens i empedrats i la construcció de barraques. Ha destacat la gran participació de tècnics dels comuns que es dediquen a la gestió de boscos, camins i urbanisme. També s’hi han apuntat empreses dedicades al món de la construcció i la gestió de la natura, membres del col·lectiu de guies de muntanya, altres professionals, com enginyers, arquitectes i restauradors, fins i tot professors de cinema, i, finalment, particulars interessats en la tècnica de la construcció de la pedra seca.

En aquesta edició, a més, s’ha ofert un curs específic dedicat als joves que formen part del programa Focus 16-20 i del Cos de Voluntaris per la Natura, que s’inicien en el món dels oficis. Aquesta aproximació ha servit perquè coneguin el món dels margers, i ha estat la primera pedra per poder consolidar aquesta formació dins dels dos projectes perquè tinguin, així, un ofici més per assajar, fet que es considera important perquè pot motivar un relleu generacional d’aquest ofici.

Des del Govern s’afirma que “la col·laboració amb els comuns implicats i els privats ha estat bàsica i exemplar per poder organitzar i portar a bon terme aquesta formació”. L’interès, asseguren, “ha estat generalitzat”, el que ha ajudat al fet que el curs “esdevingui un reclam pel que fa a la protecció del patrimoni construït en pedra seca i, a la vegada, ha confirmat la consolidació del curs”.

Comentaris (1)

Trending