Cultura accelera amb la reconstrucció de Sant Vicenç d’Enclar

Els darrers dies s’ha completat el desenrunament de l’entorn del temple i al juny es farà un estudi del sol, passos previs a poder tancar el projecte i la posterior adjudicació de les obres

Una vista recent de l'estat actual de Sant Vicenç d'Enclar.
Una vista recent de l'estat actual de Sant Vicenç d'Enclar. Toni Solanelles

A poc a poc, s’avança en el projecte que ha de permetre recuperar al campanar de Sant Vicenç d’Enclar, ensorrat per culpa d’una forta tempesta el desembre del 2019. Al llarg dels darrers dies s’ha dut a terme una intervenció arqueològica a la zona amb l’objectiu d’acabar amb el desenrunament dut a terme entre els mesos de juny i juliol de 2020 i preparar la futura reconstrucció d’aquest bé històric.

Els treballs s’han realitzat entre el 4 i l’11 de maig i han estat a càrrec de l’equip del departament de Patrimoni Cultural, amb la coordinació de l’equip que ha redactat el projecte de reconstrucció, liderat pels arquitectes Axel Letellier, Lluís Ginjaume i Gerard Veciana. Segons s’ha explicat des de Govern, l’actuació responia al fet que l’estat de la base del campanar dificultava la reconstrucció a partir de les filades conservades, i a la necessitat de fer un estudi geotècnic per tal d’avaluar l’estat del subsòl. Aquest segon treball es farà durant el mes vinent.

La intervenció ha servit per comprovar que l’estat actual del parament interior de la part sud-est està en un pitjor estat que la resta, amb una descohesió de la fàbrica i una pèrdua de la posició original de les pedres de les dues filades inferiors de l’exterior. Paral·lelament s’ha dut a terme la documentació fotogràfica sistemàtica de tot el procés.

Actualment la comissió d’experts que segueix la reconstrucció del campanar de Sant Vicenç està revisant l’avantprojecte que l’equip d’arquitectes encapçalat per Alex Letellier ha lliurat a Patrimoni Cultural. Al llarg de la primera setmana de juny, es farà l’estudi geotècnic del sol d'implantació del campanar i a finals de juny hauran de lliurar el projecte executiu de reconstrucció d’aquest bé històric i Govern podrà licitar les obres que està previst sigui un concurs nacional.

Comentaris

Trending