Andorra reviscola la figura del Copríncep que va salvar la independència del Principat

Una vintena d’historiadors rememoren la desconeguda figura del bisbe Simeón de Guinda, que va morir a Sant Julià, en ple exercici de les seves funcions, el 1737

Arrencada de la jornada aquest matí a Sant Julià.
Arrencada de la jornada aquest matí a Sant Julià. COMÚ DE SANT JULIÀ DE LÒRIA

Una vintena d’historiadors reviscolen des de primera hora d’aquest matí al Centre Cultural i de Congressos Lauredià la figura del desconegut bisbe i Copríncep Simeón de Guinda. Diverses ponències analitzen d’òptiques diferents el paper d’un home navarrès que gràcies al seu olfacte i als seus contactes va aconseguir que Andorra quedés al marge dels efectes del decret de Nova Planta emès per Felip V a Espanya. I d’aquesta manera va garantir que es mantingués intacta la independència del Principat.

Simeón de Guinda va ser Copríncep des del 1714 fins al 1737. Un dels seus elements més distingits és que, per ara, és l’únic cap d’Estat mitrat que ha mort mentre estava en l’exercici del seu càrrec i, alhora, que ho ha fet en territori andorrà. Ho va fer durant una visita pastoral a Sant Julià, d’aquí que hagi estat aquesta la parròquia triada per dur a terme l’acte aixoplugat per la Societat Andorrana de Ciències (SAC).

Etiquetes

Comentaris

Trending