L’ambaixada espanyola ofereix les seves instal·lacions per acollir actes culturals de Sant Julià

En el marc de la presentació d’una nova edició dels Premis Literaris Sant Jordi, les autoritats del país veí remarquen la “seva solidaritat” davant l’incendi sofert pel centre lauredià

Un moment de la presentació del concurs a la sala d'actes que s'ofereix al comú de Sant Julià.
Un moment de la presentació del concurs a la sala d'actes que s'ofereix al comú de Sant Julià. Toni Solanelles

L’ambaixada espanyola ofereix les seves instal·lacions i, especialment, la sala d’actes, per acollir, si escau, activitats culturals que el comú de Sant Julià tingués pensat fer o programar al centre cultural i ara s’hagin hagut de cancel·lar o reubicar. Així ho ha anunciat l’ambaixador espanyol, Àngel Rosa, durant la presentació de la 41a edició dels Premis Literaris Sant Jordi que convoca la consellera d’Educació espanyola i el col·legi María Moliner.

Ros ha expressat “la nostra solidaritat amb el comú de Sant Julià” davant l’incendi que hi va haver la matinada de dimarts a dimecres al centre cultural. L’ambaixador ha recordat l’alta activitat cultural que es fa en aquell centre, en alguns casos fins i tot compartida amb la legació espanyola i ha celebrat que malgrat la desgràcia no hi hagués hagut danys personals en el sinistre.

Àngel Ros ha fet arribar un escrit al comú que president Josep Majoral per transmetre la solidaritat anunciada i encoratjar la corporació laurediana a tirar endavant i refer-se tant aviat com es pugui. L’ambaixador ha reconegut que en la missiva no hi havia fet constar l’oferiment de la sala d’actes però sí que l’ha fet públic durant la presentació del certamen literari. “Els hi oferim per si volen programar qualsevol acte mentre no resolen els inconvenients sorgits del dramàtic incendi”, ha dit Rosa. Per ara, però, no es pot preveure si alguna activitat prevista a Sant Julià es pugui traslladar a les instal·lacions diplomàtiques de Prat de la Creu.

El que no es mourà de Sant Julià serà el concert del jove pianista de Jaén Chico Pérez. L’ambaixada, que organitza l’acte, estava disposat a ajornar el concert però, com ha reconegut Ros, el que no volia fer era moure’l de parròquia. Al final, es manté el dia i l’hora, dimecres que ve, 16 de novembre, a les 9 de la nit, però canvia òbviament l’emplaçament, que serà l’església parroquial de Sant Julià i Sant Germà. L’entrada és gratuïta però en ser les places limitades es demana reservar lloc.

CONCURS LITERARI

Aquestes apreciacions, s’ha dit, s’han fet en el marc de la presentació de la 41a edició dels Primes Literaris Sant Jordi destinat als alumnes de secundària, batxillerat i formació professional del sistema educatiu espanyol i dels estudis equivalents en els sistemes andorrà i francès. La temàtica és lliure sempre que sigui respectuosa, segons que han exposat la consellera d’Educació, María Dolores López, i la coordinadora del projecte, Teresa González. Usualment són el col·legi María Moliner i el Sant Ermengol els qui presenten més originals. I és que l’escriptura forma part de la matèria lectiva als centres espanyols.

Amb tot, els organitzadors del premi conviden efusivament els estudiants dels altres sistemes a presentar-se. I a fer-ho en la llengua que es desitgi, atès que es poden presentar originals en castellà, en català, en anglès, francès i portuguès. De fet, hi ha premis especials per als textos presentats en aquestes darreres llengües. La narrativa és el gènere més emprat, seguit de la poesia i el teatre. L’assaig queda relegat al darrer lloc encara que en el cas dels estudiants més grans -hi una una categoria de 12 a 15 anys i una altra a partir d’aquesta edat- sí que s’endinsen en l’assaig.

WhatsApp Image 2022 11 10 at 15.28.41
Un exemplar del llibre que recull els treballs premiats en l'edició 2022.

En la darrera edició, ha explicat l’ambaixador, es van presentar un total de 695 originals, dels quals 525 eren en castellà, 95 en català, 63 en anglès, nou en francès i tres en portuguès. El fet que hi hagi una majoria tan clara d’obres en castellà és “pel pes del María Moliner, on la llengua vehicular és el castellà”. Cada participant pot presentar un màxim de dues obres distintes i la convocatòria que es posa en marxa aquest dijous té com a termini màxim les 3 de la tarda del 16 de febrer.

En aquesta edició el jurat dels premis estarà format per l’escriptora Mariona Bessa, l’assessor tècnic Pedro Corral, i per professors de llengua castellana, catalana, anglesa i francesa del María Moliner. També hi prendrà part la coordinadora de l’EPE de Portgual a Andorra, Filipa Soares, i representants de l’Institut Camoes. Les obres que resultin premia· des seran publicades posteriorment en un llibre patrocinat i editat per Barcanova Editorial.

Teresa González ha remarcat la presència en el jurat de Bessa, una escriptora andorrana de 28 anys que en fa una dotzena va guanyar un dels premis literaris que ara haurà de contribuir a donar. “Ens interessa tenir una visió, una mirada més jove” en el jurat, ha destacat la coordinadora del projecte, que ha remarcat que la pròpia escriptora, biòloga de formació acadèmica i professió, va demanar per formar part del tribunal i Barcanova hi va accedir.

Comentaris (3)

Trending