L’acreditació d’artista implica arribar al salari mínim o presentar un pla de professionalització

El Ministeri de Cultura ha presentat el reglament que regula aquesta condició, del qual se’n podrien beneficiar 400 persones

Mònica Bonell i Joan-Marc Joval.
Mònica Bonell i Joan-Marc Joval. SFGA/JAViladot

El Ministeri de Cultura ha presentat el Reglament de l’estatut de l’artista que, l’eina que ha d’ajudar als artistes en la seva professionalització. Per ser acreditats com a tal, s’han establert dos criteris. Un d’aquests és que es justifiqui que té ingressos que arribin al salari mínim, o bé presentar un pla de treball a cinc anys vista per aconseguir ser professional.

El cap d’Àrea d’Acció Cultural, Joan-Marc Joval, ha explicat que al país hi ha 400 artistes que són susceptibles de ser acreditats professionalment. El reglament que s’ha presentat aquesta tarda estableix dos criteris per poder ser reconeguts, dels quals se n’ha de complir un. El primer estableix que l’interessat “haurà d’aportar la documentació necessària per acreditar que se sustenta econòmicament amb els ingressos que percep de la seva activitat professional d’artista arriba al salari mínim”.

L’altre requisit, sobretot per aquells més novells, és presentar un pla de professionalització a cinc anys vista on hi haurà d’incloure els objectius artístics i econòmics per arribar al límit establert. Ara bé, si no es compleixen o durant tres anys no s’arriba al nivell d’ingressos es perdrà aquesta condició i se’ls passarà a considerar un artista en procés de professionalització. Això sí, tots hauran de ser autònoms i gaudiran del règim i la cobertura establerts a la CASS.

COMISSIÓ DE SEGUIMENT

Les inscripcions s’hauran de fer a la comissió de seguiment que estarà formada per dos representants del Ministeri de Cultura, així com una persona encarregada del d’Economia, Finances i Treball; un representant de la CASS i dos artistes independents designats cada tres anys a proposta de les associacions culturals del país. Aquest òrgan es reunirà com a mínim dos cops l’any. Serà l’encarregat de fer el seguiment de les activats i proposar programes i accions legislatives que afavoreixin el sector.

Una vegada la resolució de la comissió de seguiment sigui favorable, els artistes tindran un mes per fer-ne la inscripció. La ministra de Cultura, Mònica Bonell, no detallat el nombre de persones que s’hi acabaran adherint, tot i que espera que “la proposta sigui atractiva i puguin viure de la seva professió artística”.

La legislatura passada es va adjudicar per 4.500 euros l’assessorament a Oriol Giró per a l’elaboració de la primera versió del Reglament. La legislatura actual s’ha comptat amb l’expertesa d’Antoni Nicolau, per un import de 2.500 euros, per redactar la reglamentació actual.

D’altra banda, Mònica Bonell ha explicat que duran a terme una campanya a tots els programadors andorrans “que vulguin contractar artistes andorrans ho puguin fer degudament i els artistes tinguin seguretat jurídica”. En aquest sentit, diu que això “no sempre s’ha fet correctament”.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending