Convenciment que la investigació per corrupció de l’exministra d’Esports quedarà en no-res

La fórmula de procedir a trossejar una actuació en diverses fases per fer-la més flexible des de molts punts de vista encara que no sigui molt correcta l’usen sovint totes les administracions

Olga Gelabert pronunciant un discurs com a ministre en un acte de la FAF.
Olga Gelabert pronunciant un discurs com a ministre en un acte de la FAF.
La investigació promoguda per la fiscalia en relació amb l’exministra de Cultura i Esports Olga Gelabert acabarà en no-res. Aquest és el convenciment de sectors polítics, administratius i jurídics del país, i d’entorns propers tant a Gelabert com a la Federació Andorrana de Futbol (FAF). La fórmula de trossejar una intervenció, una actuació, una adjudicació en definitiva, en diverses fases, malgrat que pugui ser poc acurada des de la tècnica jurídica o legal és també habitualment usada per totes les administracions per agilitar treballs.

Seria aquest el cas que envolta Gelabert. I que s’ha descobert arran d’una trucada telefònica que li va fer el secretari general de la FAF, Tomás Gea, quan aquest tenia el telèfon intervingut en el marc de l’‘Operació Cautxú’. La clau és que l’exministra esmenta el terme “trampa”. Però, del contingut de la conversa, també queda clar que ho fa, segons les fonts, “d’una forma innocent”, per raons de temps i no pas per cap motivació econòmica. La federació reclamava tenir l’Estadi Nacional en les millors condicions -vestidors, lavabos… altament deixats- per rebre França l’11 de juny, i els terminis per fer l’adjudicació de l’obra, segons els funcionaris, impedien tenir els treballs, la remodelació feta per aquella data. D’aquí que Gea optés per comunicar-se directament amb Gelabert i demanar una solució.

La llavors ministra va plantejar dividir la remodelació en tres lots o fases, per dir-ho així, i, per tant, poder fer adjudicacions directes (que obliguen a consultar tres pressupostos diferents, tot i així) i evitar haver de fer un concurs, molt més farragós i, per tant, lent. Per guanyar encara més temps i perquè tothom quedés content, Gelabert va demanar, però, que la FAF es fes càrrec d’un terç del total de la inversió. I aquest és un dels elements que les diverses fonts consultades destaquen: la ministra no només no s’apropia de res sinó que, en aquest cas, genera un estalvi per a l’Estat.

La clau de volta de tot plegat és que l'extitular ministerial usa el terme "trampa" en la conversa amb Gea enregistrada en el marc de l''Operació Cautxú'

Diverses fonts administratives consultades, han explicat també que totes les administracions, en un moment o altre, recorren a aquesta fórmula per poder guanyar celeritat en certes intervencions. En aquest sentit, les fonts consultades han advertit que si a partir d’ara la fiscalia ha d’acusar a qualsevol polític o qualsevol administració que empri aquest sistema tindrà molta feina, i que abans, potser, caldrà que miri, per exemple, obres que s’adjudiquen incloent ja un sobrecost previst en el pressupost, com recentment ha fet el comú d’Andorra la Vella en uns treballs per acabar d’adobar l’únic edifici que queda en peu de l’illa coneguda com ‘la plaça The Cloud’.

En aquest sentit, les fonts consultades, fins i tot de l’entorn de la FAF, resten total rellevància, fins i tot jurídica, legal, a l’actuació de la ministra i lamenten “l’excés de zel” de la fiscalia, que sols veure la transcripció de l’escolta telefònica va ordenar al Tribunal de Corts en el seu moment, i ara a la Batllia en no ser ja aforada Gelabert, que investigués el cas per la presumpta comissió, almenys, d’un delicte de tràfic d’influències. No només estaria implicada l’exministra en la peça separada que ha ordenat obrir el fiscal general de l’Estat, Alfons Alberca, també hi haurà investigat el propi Gea, com a corruptor, o algunes de les empreses participants del procés, com a beneficiades. 

Tot plegat, i segons les fonts, es veu molt fora de lloc i, per exemple, en alguns dels entorns de la FAF, el que es reclama és una bona investigació de la causa principal i una bona actuació, sinó ja des de l’àmbit penal, sí des de l’àmbit administratiu per posar ordre en una institució, la federació, que malgrat ser privada, té una notable presència en la societat i mou molts diners, i es caracteritza per esdevenir una mena de xarxa ‘clientelar’, d’amiguismes i d’intercanvi de suposats favors. A més, i això no treu rellevància a cap investigació, tampoc a la que afecta Gelabert, hi ha la coincidència i unanimitat general en el fet que, vingui a jugar França o no al Principat, les instal·lacions de l’Estadi Nacional, els vestidors, els lavabos, “fan fàstic” i necessiten una remodelació urgent. Jugui Griezmann o el senyor Pepet. 

Comentaris (6)

Trending