Ciutadans organitzats a través de les xarxes socials promouen una cassolada contra les mesures del Govern

Els promotors han anunciat una acció per aquest diumenge a les 9 del vespre i des de llavors cada dia, però asseguren que encara s’estan acabant de definir la protesta que volen dur a terme

-
L’anunci que el segon paquet de mesures governamentals per combatre la crisi generada pel coronavirus suposarà l’aplicació de suspensions de contractes i la rebaixada de salaris i jornades de treball ha portat un grup de ciutadans a mobilitzar-se a través de les xarxes socials amb l’intent de promoure accions contra l’actuació del Govern. Malgrat que alguns dels promotors han assegurat que no serà fins aquesta nit o potser demà al matí que s’acabaran de concretar els actes de protesta, la primera acció que s’ha anunciat és una cassolada. L'objectiu és que l'acció s'iniciï demà i es mantingui en el temps, cada dia a les 9 del vespre.

La pretensió inicial seria que aquest diumenge es posi en marxa la iniciativa i que tants treballadors del Principat com sigui possible -i altres col·lectius que s’hi vulguin afegir- surtin als seus balcons tot fent picar cassoles i altres estris de cuina que siguin ben sonors alhora que durant una estona s’abaixin els ploms per reduir el consum d’energia elèctrica encara que sigui, almenys d’entrada, de manera testimonial. Es planteja que l'acció es faci cada dia i que l'apagada elèctrica es mantingui durant deu minuts. El principal motiu d’enuig seria l’anunci que a partir del mes que ve es possibilitarà la reducció de jornades de feina i de salari. En segon terme, una altra de les queixes és com en són de complicades i quanta paperassa s’ha d’omplir per poder-se acollir a algunes de les ajudes o exempcions que ja s’estan aplicant hores d’ara. 

Segons alguns dels promotors de la iniciativa, que podria endurir-se els propers dies amb accions de bloqueig d’establiments i altres, “nosaltres volem lluitar pels llocs de treball que s’han perdut, pels drets del treballador, ja que no et tenim un sindicat que ens doni suport i parli per nosaltres. S’han de regular els lloguers, volem tenir una vida digna! Que se'ns pregunti a nosaltres, treballadors. Igual que els empresaris, nosaltres també importem. Hem estat molt de temps callats aguantant amb el cap cot i això no pot seguir així! Que no ens deixin de banda. Volem parlar, volem defensar-nos. Volen regular nòmines amb lloguers abusius que amb prou feines ens deixen viure. El poble necessita ajudes. No només els empresaris. Moltes persones estan en una situació precària per la Covid19 i no tenen ajudes: no saben que menjaran el mes que ve”.

En segons quins àmbits institucionals i de l’administració, aquesta iniciativa està generant cert neguit i estupefacció. Entre altres coses, perquè els actors que la promouen són gent ‘descontrolada’. És a dir, persones que no formen part de cap organització ni tampoc que no s’han significat mai públicament i que en una situació de crisi pot acabar arrossegant més persones de les que inicialment es podria pensar. De fet, els grups que s’havien promogut aquest matí disposaven d’uns dos-centenars de persones que haurien anat creixent durant la jornada.