Creix el malestar dels caçadors amb la junta de la federació i amb els banders

Els amants de la cinegètica lamenten l’actitud de la Facip pel cas de l’abandonament dels isards espellats i creuen que haurien d’actuar aplicant els estatuts, alhora que lamenten incidents durant la setmana de caça amb agents rurals andorrans i catalans

Responsables dels agents rurals amb el director dels banders, Ferran Teixidor, i el president de la Facip, Josep Maria Cabanes.
Responsables dels agents rurals amb el director dels banders, Ferran Teixidor, i el president de la Facip, Josep Maria Cabanes. SFGA

Tot i que la Setmana de caça de l’isard ja ha quedat ben enrere, el malestar entre els caçadors continua ben evident. En un doble sentit. D’una banda, hi ha malestar amb la federació per com ha gestionat el cas de l’abandonament, per part dels integrants d’una colla, de mitja dotzena d’isards espellats. D’altra banda, els incidents, per dir-ho d’alguna manera, amb els banders i els agents rurals catalans tampoc no han estat digerits de la millor manera.

En relació amb l’incident dels isards espellats llançats de qualsevol manera en un camí a l’Aldosa de la Massana sense la pertinent comunicació i, per tant, sense seguir els conductes reglamentaris, una part important del col·lectiu de caçadors espera que el ministeri de Medi Ambient imposi les sancions que pertoqui i s’obviï si la colla implicada té entre els seus integrants exalts funcionaris, parlamentaris en actiu o prohoms massanencs.

Creuen que la Facip hauria de donar exemple i aplicant els estatuts, que segons les fonts contenen alguns articles que podrien operar a mode de codi deontològic, s’hauria de sancionar la colla implicada en l’abandonament

Alhora, creuen que la Federació de Caça i Pesca (Facip) hauria de donar exemple i aplicant els estatuts, que segons les fonts contenen alguns articles que podrien operar a mode de codi deontològic, s’hauria de sancionar la colla implicada en l’abandonament. Alhora adverteixen que la situació encara és més greu si hi ha algun integrant de la junta implicat en l’afer encara que sigui col·lateralment.

El malestar és en general per la direcció de la Facip, però se centra molt especialment en el seu president, Josep Maria Cabanes, que consideren que és el principal instigador d’una actuació de paraula i de cara a la galeria per acabar encobrint unes evidents males praxis de persones “que li són molt properes i que el que haurien de fer és donar exemple de veritat i no esquitxar tot el col·lectiu passant-se de frenada. Prou entrebancs tenim com perquè s’hagi de protegir aquells que realment fan mal a tot el conjunt dels caçadors”, han assegurat les fonts.

Banders i agents rurals

També hi ha un evident malestar amb els banders i els agents rurals catalans per l’actitud mostrada pels uns i altres, sempre segons la versió dels caçadors, durant la Setmana de caça de l’isard. En relació amb els agents forestals del Principat, lamenten que “es disfressin” per fer-se passar, de paisà, com a turistes, “amb la voluntat d’enxampar caçadors infringint les normes. En relació amb els caçadors, aquest cos amb el qual s’hauria de poder cooperar ha passat a ser totalment un braç repressor”.

A la zona del Comapedrosa un veterà caçador del país hauria topat amb un agent català armat en territori andorrà

Això sí, reconeixen les fonts consultades que quan han d’actuar i realment hi ha marge perquè ho puguin fer i es du a terme una pràctica il·legal, s’ha d’actuar amb tota la contundència escaient. D’aquí, per exemple, que reclamen que no hi hagi dobles vares de mesurar com podria passar en el cas dels isards espellats. També reclamen que es garanteixi la sobirania andorrana. I és aquí quan enllacen amb la qüestió dels agents rurals catalans.

En aquest sentit, les fonts consultades recorden un incident durant la setmana de l’isard a la zona del Comapedrosa, quan un veterà caçador del país va topar amb un agent català armat en territori andorrà. Suposadament, l’accés il·lígitim hauria estat concertat. L’incident ha transcendit ara perquè en seu moment, fins i tot la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, indirectament hauria hagut d’intervenir en l’afer per calmar els ànims i mirar que la situació no anés a més.



Caçadors encantats amb la posició de Macron

Els caçadors han rebut els darrers dies amb satisfacció unes manifestacions del president de la República francesa i copríncep d’Andorra, Emmanuel Macron, en què defensa la cinegètica i aquells que la practiquen. I és que el president de França va concedir fa uns dies una entrevista al diari ‘chassons.com' en què va declarar que, encara que mai no ha caçat cap animal, sí que ha anat a algun batuda i que la seva infància sempre ha estat vinculada al sector cinegètic. Per a Macron, els caçadors són ciutadans compromesos amb el país (parla dels de França, és clar) i considera que la caça esdevé un moment de xerrada i intercanvi. “És un ancoratge a el territori, una cultura, una forma de vida i una pràctica antiga per a molts francesos”, va afegir. “Vivim en una societat violenta i la legislació sobre armes a França impedeix que la situació sigui preocupant. Els que tenen armes són caçadors que demostren que poden portar-les i usar-les. És un ús controlat”, explica Emmanuel Macron, que també ha posat èmfasi que els caçadors són “experts del seu entorn” i persones “conscients dels seus drets i deures”.



 

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending