Cinca demanda 'Crónica Global' en considerar fals i una intromissió a l'honor allò pel qual l'investiga a ell el Tribunal de Corts

Comentaris

Cinca anuncia (un altre cop) accions judicials contra aquells que l\'ataquen, ara per un llibre que explica el seu pas per Orfund
Cinca anuncia (un altre cop) accions judicials contra aquells que l\'ataquen, ara per un llibre que explica el seu pas per Orfund

El ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, ha fet efectives les amenaces i ha acabat posant una demanda per intromissió a l’honor contra ‘Crónica Global’. Paradoxalment, però, es queixa que siguin difosos fets que el Tribunal de Corts ha admès investigar com a susceptibles de ser l’origen de responsabilitats penals de l’avui titular ministerial en la seva etapa com a director executiu del conglomerat empresarial Orfund. Cinca reclama una compensació de 30.000 euros que assegura que en cas de percebre donaria a una organització no governamental.

L’existència formal de la demanda l’ha feta pública el mitjà contra el qual va dirigida. I l’article en què s’informa d’aquest fet el firma el periodista Carles Quílez, autor de la majoria d’informacions que expliquen la relació de Cinca amb Orfund i autor, també, del llibre ‘Diamantes sucios’, que versa sobre la seva activitat a la foneria i importadora d’or i diamants radicada a Ordino i que, en gran part, està basada en les querelles interposades a Espanya i gairebé idèntiques a l’admesa pel Tribunal de Corts. També el director de la publicació digital, Xavier Salvador, en un altre article, aquest d’opinió, retreu al polític andorrà que ara vulgui donar els diners a una ONG i al seu dia no parés compte, afirma Salvador en el seu article, amb el fet que estava operant amb organitzacions, suposadament, que suposadament també, explotaven infants, per exemple.

Segons la informació signada per Quílez, el ministre de Finances qualifica de falses les informacions difoses per Crònica Global i que apareixen en el llibre editat per aquest mitjà sobre la seva relació amb els ‘Papers de Panamà’ i amb els anomenats ‘diamants de sang’. Cinca afirma en la demanda presentada contra el digital espanyol que el publicat sobre ell no són més que "informacions difamatòries" però, paradoxalment, afegeix en el text que "no discutim, en aquest cas, la rellevància pública de la informació publicada”. Sí es diu en la demanda que "atribuir aquesta actuacions (tràfic d'or i diamants i blanqueig de capitals i delicte societari) al meu representat li fa desmerèixer de la seva consideració pública, política i professional ja que deterioren greument la seva fama, honorabilitat i imatge pública”.

La demanda presentada pel titular de Finances citaria expressament, segons ‘Crónica Global’, la doctrina jurisprudencial anomenada ‘el reportatge neutre’, que és aquell que es realitza per transmetre o reproduir les declaracions d'una persona afectada o un testimoni. Però afirma que ‘Crónica Global’ ha assumit l'autoria de les afirmacions que recull en els seus articles i en el llibre que ha patrocinat. En la demanda promoguda per Cinca (en la qual destina una bona part del text a arremetre contra el querellant i expresident d’Orfund Joan Samarra) es fa esment al “gran descrèdit que ha patit la seva persona a causa de la gran difusió i transcendència de la informació perquè la majoria de mitjans andorrans es van fer ressò” de les notícies difoses per ‘Crónica Global’ i relatades al llibre citat. Contrasta aquesta transcendència que ara li dóna el ministre amb els constants atacs per treure crèdit als mitjans digitals que tant Cinca com la pràctica totalitat del Govern i de DA fan constantment.

El ministre al·lega també que ‘Crònica Global’ "ha transmès fets de forma negligent o irresponsable, meres invencions o afirmacions no contrastades en la forma deguda”. I és aquí quan Quílez i el seu mitjà retreuen a Cinca i a l’equip de comunicació del Govern que, en qualsevol cas, la culpa del suposat no contrast només se’ls pot atribuir a ells perquè, segons afirma Quílez en el seu article “tant en el procés d'elaboració de les notícies difoses per aquest mitjà i a les quals fa referència Cinca en la seva demanda, com per a l'elaboració del llibre ‘Diamantes sucios’, aquest mitjà es va posar en contacte oficialment amb el ministre de Finances sent nul·la la seva resposta.

Finalment, el digital espanyol amb seu a Barcelona explica que Cinca demana a ‘Crónica Global’ una rectificació. A més, sol·licita 30.000 euros en concepte d'indemnització per la suposada intromissió en el seu honor i que el mitjà demandat sufragui tres pàgines en tres mitjans escrits d'Andorra desdint-se d’allò publicat. És Xavier Salvador qui en l’article d’opinió també esmentat matisa que el ministre explica que la indemnització que demana la lliuraria a una ONG.

Comentaris

Trending