Cinc batlles i dos fiscals nous i operatius a partir del 2021 per posar remei al col·lapse judicial

Josep Maria Pijuan renova com a magistrat-president del Tribunal de Corts i lamenta l’enrariment que viu la Justícia andorrana amb un increment de procediments poc usuals

Presa de jurament a Josep Maria Pijuan i Fàtima Ramírez.
Presa de jurament a Josep Maria Pijuan i Fàtima Ramírez.
La Batllia preocupa i molt el Consell Superior de la Justícia (CSJ) que evita parlar explícitament de col·lapse però implícitament ho admet. Fins al punt que properament preveu convocar concursos per proveir cinc places de batlle i dues de fiscal. Entre que es publiquen els edictes, que es fan les proves i se seleccionen els millors candidats i després es fan les formacions pertinents, els nous càrrecs no seran operatius fins l’any que ve.

El president de la cúpula judicial, Enric Casadevall, ha reconegut que “en aquests moments” el que més li preocupa és la Batllia, que és per on entren les causes, ha explicat. Casadevall ha explicat que tres de les places de batlle que es convocaran són per ocupar les excedències (Maria Àngels Moreno), baixes laborals (Azahara Cascales) i dimissions (Cristina Bea) que hi ha hagut darrerament. Les altres dues formen part de les peticions fetes al Govern en matèria pressupostària. De fet, el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, ha recordat que via  pressupost es dotarà la Justícia de catorze noves places aquest 2020 (les dues de batlle citades, tres secretaris judicials, tres oficials i sis administratius).

Casadevall i Rossell han admès mancances, que ara s’intenten resoldre (la immensa majoria dels nous batlles seran afectats a instrucció penal, especialitzada o ordinària), i en el cas del president del poder judicial ha mirat de treure ferro a la conflictivitat i el malestar que es viu dins de l’administració judicial. Tot plegat han estat explicacions que s’han fet posteriorment a l’acte de renovació de Josep Maria Pijuan com a magistrat-president del Tribunal de Corts i de Fàtima Ramírez com a integrant de la sala penal del Tribunal Superior. Si Casadevall i Rossell han mirat de ser mesurats sobre la situació que viu la Justícia, Pijuan ha estat més clar: “S’ha enrarit molt l’ambient”, ha afirmat sense dubtar-ho.

El pressupost de l’Estat per aquest 2020 preveu catorze noves places per a Justícia: dues de batlle, tres secretaris judicials, tres oficials i sis administratius

Els dos magistrats renovats han parlat de les mancances en recursos humans, tot i admetre que amb el personal actual i potser fent algun retoc en el curs del temps es pot assumir la feina que tenen les respectives jurisdiccions tot i l’increment de processos que han experimentat els darrers anys. Ramírez ha explicat que entre alguns canvis en matèria de procediment i l’aspecte “conjuntural” del ‘cas BPA’ els dossiers que els arriben, entre el 2017 i el 2019, han augmentat d’un 70%.

Pijuan ha estat preguntat per la seva recusació en el ‘cas BPA’, del qual ha dit que està jurídicament del tot apartat i que només hi intervé col·lateralment en aspectes organitzatius per les vistes per la seva qualitat de president de la jurisdicció. El magistrat ha assegurat que ha acceptat com no podia ser d’una altra manera que se l’apartés del cas. “S’ha enrarit molt l’ambient”, ha explicat Pijuan tot lamentant que els darrers temps s’ha viscut “una allau de querelles, recusacions i incidents” que no hi havia hagut fins ara.

El president del Tribunal de Corts ha assegurat que actua al Principat de la mateixa manera que ho ha fet durant més de trenta anys a Espanya i mai abans no havia tingut aquests problemes. “I no he fet res diferent”, ha afirmat. No ha volgut explicitar quines diferències hi ha entre la Justícia espanyola i l’andorrana en matèria de funcionament, però sí que ha assegurat que la crispació judicial que hi ha actualment al Principat “tampoc no és bona; dóna una imatge que no és bona”.



La propera obertura de l’Any Judicial, amb la nova seu de la Justícia a ple rendiment

El president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall, ha assegurat que a final d’aquest mes els constructors lliuraran “l’obra dura” de la nova seu de la Justícia mentre altres qüestions com algunes de les instal·lacions ja s’han donat per acabades. Falten aspectes com el mobiliari o la contractació de la neteja. En aquest sentit hi ha diferents concursos en marxa. Abans de l’estiu, ha assegurat Casadevall, s’anirà fent el trasllat, que es durà a terme per fases. L’objectiu és que el gros de tot plegat estigui apunt a l’agost perquè quan arribi el punt àlgid de les vacances s’hagi fet el canvi. En tot cas, es garanteix que durant un temps els equips informàtics estiguin operatius en paral·lel i alhora tant a les actuals instal·lacions de l’edifici de les Columnes com a la nova seu de la Justícia, que serà plenament operativa i probablement ja en solitari a partir de la propera cerimònia d’obertura de l’Any Judicial, l’octubre vinent.



-

Relacionat

S’accentua el col·lapse a la secció penal de la Batllia

Comentaris (9)

Trending