Portugal ofereix afegir-se a Espanya i França en l’abastiment de vacunes a Andorra

Rebelo de Sousa i Costa mantenen una trobada amb Espot en què a part d’abordar la situació sanitària s’acorda la creació d’un grup de treball per resoldre la convalidació de formacions professionals cursades a Andorra a l’hora d’entrar al mercat laboral portuguès

Un moment de la trobada entre les delegacions portuguesa i andorrana.
Un moment de la trobada entre les delegacions portuguesa i andorrana. SFGA

Portugal està disposat a enviar vacunes a Andorra. Així ho ha manifestat el primer ministre portuguès, António Costa, durant una reunió bilateral amb el cap de Govern, Xavier Espot. En la mateixa reunió també hi havia el president lusità, Marcelo Rebelo de Sousa, que s’ha interessat per la gestió sanitària feta al Principat i, també, per la situació de la comunitat lusitana, amb part de la qual es van reunir els dos mandataris aquest dimarts just abans d’iniciar-se els actes inclosos en la Cimera Iberoamericana.

Rebelo de Sousa no només ha demanat per la qüestió epidemiològica. També ha volgut saber elements de l’impacte econòmic que està tenint la pandèmia al Principat. El cap de Govern ha aprofitat per explicar-li el pla d’ajuts que s’ha desplegat per inentar cobrir les necessitats dels sectors més afectats. Espot també ha apuntat que, actualment, Andorra s’abasteix de vacunes tant mitjançant el projecte Covax com a través d’Espanya i França i seguint els mecanismes establerts per abastir països tercers de la UE. En aquest sentit, Costa s’ha ofert per sumar-se als dos països veïns per facilitar encara més l’arribada de dosis suplementàries.

Totes dues delegacions també s’han emplaçat a signar un conveni per facilitar i resoldre la situació dels familiars de diplomàtics i permetre’ls treballar en territori lus

Paral·lelament, tant el president com el primer ministre han destacat el grau d’integració dels residents procedents de Portugal i a l’inrevés. A més, s’ha acordat la creació d’un grup de treball per resoldre algunes dificultats a l’hora de convalidar formacions professionals cursades a Andorra a l’hora d’entrar al mercat laboral portuguès. Finalment, ambdues delegacions també s’han emplaçat a signar un conveni per facilitar i resoldre la situació dels familiars de diplomàtics i permetre’ls treballar en territori lus.

La delegació portuguesa ha expressat també la seva voluntat de celebrar a Andorra properament el Dia de Portugal, Camões i les comunitats portugueses, el 10 de juny. Una jornada que els màxims mandataris lusos celebren amb la comunitat portuguesa que viu fora del país.

Xavier Espot ha encapçalat la delegació andorrana, que també ha comptat el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, l’ambaixador d’Andorra a Portugal, Jaume Serra, i membres del gabinet del cap de Govern i diplomàtics. Per part de la delegació portuguesa, acompanyaven a Rebelo de Sousa i António Costa el ministre de Negocis Estrangers, Augusto Santos Silva, i l’ambaixador de Portugal a Andorra, João Mira Gomes.

Comentaris (3)

Trending