Espanya manté la voluntat de posar fi a l’estat d’alarma el 9 de maig

Pedro Sánchez remarca a Soldeu la voluntat espanyola de liderar en el marc de la UE i de l’Organització Mundial del Comerç un debat sobre les patents i l’accés universal a les vacunes

Pedro Sánchez durant la reunió del plenari.
Pedro Sánchez durant la reunió del plenari. MONCLOA

El govern espanyol es manté ferm en no mantenir l’estat d’alarma més enllà del 9 de maig, quan s’esgota l’última pròrroga aprovada fins ara pel Congrés. El president, Pedro Sánchez, ha insistit en aquesta voluntat en una compareixença posterior a la conclusió de la Cimera Iberoamericana, a Soldeu. Sánchez, que ha fet una bona valoració del desenvolupament de la trobada, ha remarcat també en la roda de premsa la intenció d’Espanya de fer arribar 7,5 milions de vacunes a Amèrica Llatina i el Carib.

Sánchez ha comparegut essencialment davant els mitjans espanyols per poder respondre també a qüestions d’actualitat a l’Estat veí, especialment lligades a la pandèmia però, també i sobretot, al procés electoral autonòmic de Madrid o a altres qüestions candents. És clar que el mandatari espanyol ha començat per ressaltar el que ha estat considerat durant la Cimera com una de les ‘bombes’: la decisió d’Espanya de donar els 7,5 milions de vacunes, que representarà, ha insistit, entre el 5 i el 10% de les vacunes que l’Estat espanyol haurà rebut durant el 2021.

Pedro Sánchez ha assegurat que aquest lliurament, a través de la plataforma Covax, “no afectarà la programació” de la campanya de vacunació a Espanya. Però que el seu govern parteix de la base que “no hi haurà seguretat en el nostre país sinó hi ha seguretat a escala global”. Els lliuraments es faran “de manera progressiva” i una vegada s’arribi a la immunització del 50% de la població espanyola. Actualment ha rebut una dosi de la vacuna anti-Covid el 20% de la ciutadania resident a l’Estat espanyol, tot i que s’està guanyant velocitat en la inoculació, segons que ha remarcat Sánchez.

Pedro Sánchez, a la taula on se celebra el plenari.

Relacionat

Espanya anuncia que obrirà el debat sobre l’aixecament de les patents de les vacunes contra la Covid

Tal i com també havia fet durant el plenari, el president espanyol ha remarcat que Espanya “vol liderar en el marc de la UE i de l’Organització Mundial de Comerç (OMC) el debat sobre les patents i l’accessibilitat universal a les vacunes”, un aspecte molt tractat durant la Cimera, de la qual també ha destacat el tractat especial sobre les pandèmies sobre el qual també hi ha participat el president de la República francesa i Copríncep d’Andorra, Emmanuel Macron. Sánchez s’ha referit a qüestions promogudes per Espanya en el sí de la trobada iberoamericana com els drets especials de gir o la circulació de talents.

Pedro Sánchez ha assegurat que les dades epidemiològiques “inviten a pensar en una certa contenció” de la pandèmia i, en aquest marc, no hi ha una previsió d’allargar més enllà del 9 de maig l’estat d’alarma que permet, per exemple, que les autonomies imposin un toc de queda o determinades restriccions. Sánchez no creu que el fet que es deixi sense efecte l’estat d’alarma no hauria de perjudicar la gestió de la crisi sanitària perquè “en l’estat actual” de la situació epidemiològica, ha dit el mandatari socialista, “les comunitats autònomes tenen eines” per poder gestionar la pandèmia.

Comentaris

Trending