Espanya anuncia que obrirà el debat sobre l’aixecament de les patents de les vacunes contra la Covid

Pedro Sánchez revela durant la intervenció a la Cimera Iberoamericana d’Andorra que vol buscar una distribució “més equitativa i eficaç” i avança que subministraran fins a 7,5 milions de dosis als països d’Amèrica Llatina i del Carib

Pedro Sánchez, a la taula on se celebra el plenari.
Pedro Sánchez, a la taula on se celebra el plenari. RONNIE PINO

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha avançat que el seu govern vol obrir “la discussió” sobre la possible supressió de les patents de les vacunes contra el coronavirus com a fórmula que ajudi a una distribució “més equitativa i eficaç” dels fàrmacs. Així ho ha avançat durant la seva intervenció en el plenari de la Cimera Iberoamericana que se celebra a Soldeu. El mandatari també ha avançat que posarà a disposició dels països de l’Amèrica Llatina i del Carib almenys 7,5 milions de dosis al llarg d’aquest any.

Abans del parlament de Sánchez, molts dels participants l’esdeveniment havien posat en relleu la dificultat per accedir a les vacunes i havien advertit que si els vaccins no arriben a tot el món no es podrà superar la pandèmia. I el president espanyol ha volgut recollir el guant. Ho ha fet amb dos anuncis. El primer, amb relació a un tema que, ha admès, “cobra rellevància” en l’actual situació: la possibilitat d’eliminar patents.

I, sobre aquest punt, ha remarcat que “els drets de propietat intel·lectual han d’ajudar i no ser un fre en la lluita contra la Covid-19”. Per això, ha apuntat que “estem disposats a impulsar la discussió”. Aquesta hauria de permetre “analitzar opcions que ens ajudin a avançar de la forma més eficaç i equitativa” en el combat contra la pandèmia. Sánchez ha indicat que portarà el debat tant davant els socis europeus com a l’Organització Mundial del Comerç.

El segon anunci fet pel mandatari espanyol fa referència, justament, al subministrament de vacunes a països de l’Amèrica Llatina i del Carib. En concret, entre un 5% i un 10% de totes les dosis que preveu rebre el govern de Madrid durant el 2021. Això suposa “almenys 7,5 milions” de vaccins. La distribució es faria a través del programa Covax de l’OMS i de l’Organització Panamericana de la Salut i s’activaria a partir del moment en què estigui immunitzat el 50% de la població espanyola.

Comentaris

Trending