Cau un altre dels arguments que la fiscalia usava per fomentar l’acusació en el ‘cas BPA’

L’Audiència nacional espanyola arxiva els càrrecs contra un suposat membre de l’organització de Gao Ping que es considerava que hauria subornat a policies

bpa
bpa

La causa general del ‘cas BPA’ està sustentada en gran part en les compensacions realitzades per l’empresari valencià Rafel Pallardó amb un suposats diners procedents de la xarxa liderada pel xinès Gao Ping. Mentre les defenses dels processats a Andorra sempre han mantingut que els diners eren fruit de l’evasió fiscal, pràctica en el seu moment no tipificada com a delicte al Principat, la fiscalia ha mantingut l’acusació al·legant que hi havia molt més que delicte fiscal. Un dels elements principals és que s’haurien subornat policies per tal de fer els ulls grossos davant les pràctiques suposadament il·lícites dels empresaris xinesos. Doncs recentment ha decaigut un element més en l’argumentari del ministeri fiscal: l’Audiència nacional espanyola acaba d’arxivar la investigació oberta contra un dels presumptes col·laboradors de Ping.

Una de les trames principals amb què el ministeri públic avalava que a BPA hi entraven diners producte de la corrupció i delictes que anaven més enllà de l’evasió fiscal era la relacionada amb el denominat ‘Miguel el Calvo’ o el que és el mateix, el xinès YPWL, que formaria part, sempre suposadament, de l’entramat muntat per Gao Ping i que s’hauria encarregat de subornar diversos agents de policia per tal que aquests facilitessin o, com a mínim, no perseguissin pràctiques delictives lligades a l’empresari i mecenes xinès. YPWL apareix en nombroses diligències dutes a terme per la fiscalia andorrana en el marc de la causa general del ‘cas BPA’ i se’l posa com a exemple per demostrar com era que BPA acceptava diners que anaven més enllà de l’evasió fiscal.

Doncs recentment, i per un aute dictat per la sala penal de l’Audiència nacional espanyola l’11 d’abril, dita sala ha decidit arxivar la investigació contra ‘Miguel el Calvo’ atès que no hi ha elements suficients per poder avalar les acusacions que des de l’octubre del 2012 versaven de manera genèrica contra YPWL. L’aute deixa clar que tot i el temps transcorregut des de l’esclat de la causa, no s’ha fet mai cap moviment tendent a provar unes acusacions tant genèriques com inconcretes i que, en qualsevol cas, no demostren que el comportament del suposat col·laborador de Gao Ping hagués tingut cap comportament delictiu.

Tot i que l’arxiu, el sobreseïment, és provisional, si no apareixen nous elements que permetin aclarir l’acusació formulada, s’acabaria tancant el cas definitivament. Sia com vulgui, la decisió de l’Audiència, que complementa la dictada ja fa molts mesos sobre els policies suposadament subornats, als quals també se’ls va exculpar d’haver comès cap delicte, suposa un nou revés per a l’acusació sustentada pel ministeri fiscal andorrà, que haurà de suprimir aquest element alhora de mantenir que els diners que rebia BPA eren de procedència il·lícita més enllà de l’evasió fiscal. De fet, la defensa dels processats en el ‘cas BPA’ havien arribat fins i tot a qüestionar que YPWL formés part de l’entorn xinès els diners del qual haurien presumptament arribat al Principat.

Comentaris (4)

Trending