Carlemany, Meritxell i Can Diumenge, les zones amb els habitatges de compra més cars

Un estudi de mercat de la immobiliària de luxe Engel&Völkers fixa entre 5.000 i 6.000 euros la mitjana que es paga el metre quadrat amb un màxim, a Escaldes, de 9.355 euros

-
-
A les avingudes Carlemany i Meritxell i a la zona escaldenca de Can Diumenge és on es troben les propietats en venda més cares. De mitjana, en aquests indrets, per comprar un habitatge es poden pagar entre 5.000 i 6.000 euros el metre quadrat, arribant en algun cas a Escaldes fins als 9.355 euros. Els compradors principals són els espanyols, que es decanten per apartaments, i els britànics, que prefereixen cases i xalets en zones d’alt nivell. El preu mitjà dels pisos de lloguer, segons un informe de la immobiliària de luxe Engel&Völkers, se situa en 12 euros el metre quadrat, amb puntes de fins a 17 euros durant l’hivern en peu de pistes de la parròquia de Canillo.

A Escaldes s’hi troben algunes de les zones més exclusives del Principat segons Engel&Völkers. En aquesta parròquia el preu màxim de les propietats que ha inclòs la immobiliària en el seu estudi de mercat i, per tant, que formen part del seu catàleg arriba als 9.355 euros per metre quadrat. Les mitjanes més altes cal cercar-les a l'avinguda Carlemany, amb un preu mitjà de 6.000 euros el metre quadrat i a Can Diumenge, amb una mitjana de 5.500 euros. A l'avinguda Meritxell el preu mitjà als 5.000 euros. 

La tipologia de l'habitatge estrella a Andorra, segons Engel&Völkers, compta amb 165 metres quadrats distribuïts en quatre habitacions, tres cambres de bany, dues places de garatge, terrassa de 30 metres quadrats i traster, amb energia geotèrmica i vista sobre la muntanya. Mentre que els àtics amb terrassa, les cases unifamiliars de 200 a 350 m2 i els apartaments amb superfícies entre 100 i 180 metres quadrats a cotes altes són les propietats més demandades.

Quant a l’obra nova estrella cal buscar-la o bé a Canillo o bé a la Massana. A Canillo la propietat estrella d'obra nova és un habitatge situat al peu de les pistes d'esquí amb uns 337 metres quadrats, quatre habitacions, quatre cambres de bany, doble plaça de garatge, terrassa de 150 metres quadrats amb un preu de poc més d'un milió d'euros. Per la seva banda, a la Massana es troben habitatges de 121 metres quadrats, tres habitacions, dos banys, doble plaça de garatge amb un cost de 535.594 euros.

Espanyols i britànics acaparen les compres

El 70% de les operacions de compra d'habitatges a Andorra les signen ciutadans d'altres països. Entre els estrangers que més propietats adquireixen al Principat hi ha els espanyols i els anglesos. Els primers firmen el 30% de les operacions i busquen apartaments com a segona residència, a prop de les pistes d'esquí, que disposin d'una a tres habitacions i amb un preu que oscil·la entre els 250.000 i els 400.000 euros.

Per la seva banda, els britànics fan igualment un 30% de les compres. Prefereixen cases i xalets situats en zones ‘premium’ amb un preu que pot variar entre els 500.000 euros i l’1,5 milions. Els francesos, que copen el 20% de la demanda, sol·liciten xalets adossats amb una mida i amb un cost que oscil·la entre els 500.000 euros i el milió d’euros. També són estrangers la immensa majoria de les persones que busquen habitatges d’alt nivell per llogar. Set de cada deu llogaters d’alt standing són de fora del Principat, amb els espanyols al capdavant. 

El lloguer

L'habitatge unifamiliar entre 150 i 250 metres quadrats, amb quatre habitacions, tres banys i amb un cost mitjà de 3.500 euros al mes és la propietat estrelles per llogar a Andorra. El temps mitjà que triga una propietat a ser arrendada és de tres a quatre setmanes, mentre que la durada dels contractes arriba als cinc anys. La zona més cara per llogar un habitatge a Andorra varia en funció de la temporada. 

Andorra la Vella arriba al preu més elevat amb preus mitjans de 15 euros el metre quadrat i màxims que arriben als 22 euros. Pel que fa a les tipologies més demandades pels llogaters destaquen els xalets independents i adossats amb un preu mitjà de 4.000 euros al mes, que són les més sol·licitades per famílies d'alt poder adquisitiu. Els àtics i dúplex d’entre 1.800 i 2.500 euros al mes, són els preferits per ‘YouTubers’, ‘influencers’ i professionals liberals. Els pisos són llogats per famílies com a habitatge habitual i per emprenedors. A Canillo, en època hivernal, en zones a peu de pista, es poden arribar a pagar 17 euros el metre quadrat per llogar un habitatge.

Comentaris

Trending