Bonificacions per les famílies en dificultats sí; reducció de tarifes de FEDA i Andorra Telecom, no

Els grups de la majoria no volen tocar els preus fixats per les dues companyies però avalen que les persones amb pocs recursos puguin pagar menys

Enseñat i Mònica Bonell, abans de l'inici de sessió.
Enseñat i Mònica Bonell, abans de l'inici de sessió.

Els tres grups parlamentaris que conformen la majoria de Govern, Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos, han presentat una esmena a la proposta d’acord impulsada des de la bancada socialdemòcrata mitjançant la qual es demana una reducció de les tarifes bàsiques de FEDA i d’Andorra Telecom a partir de l’1 de gener. El text alternatiu matisa la petició del PS i ara caldrà veure si durant el debat que es produirà aquest dijous al Consell General s’assolirà un consens per permetre un suport ampli al text.

La proposta d’acord inicial recorda que “fa temps que els substanciosos beneficis obtinguts any rere any per les societats FEDA i Andorra Telecom es destinen de forma íntegra a finançar els dèficits generats pel Govern, amb imports que se situen anualment entre els 30 i els 40 milions d’euros”. També s’indica que “el marc pressupostari 2020-2023 preveu uns ingressos provinents dels beneficis generats per FEDA en un 30% i del 100% dels beneficis d’Andorra Telecom”.

Per al PS, això suposa que les tarifes de les dues companyies “siguin, en realitat, uns impostos encoberts als ciutadans” que a més, “penalitzen de forma substancial a les persones amb menor nivell d’ingressos, en tractar-se de serveis bàsics i del tot irrenunciables”. A més, la situació, al seu entendre, s’agreuja pel fet que “les despeses familiars s’han incrementat molt els darrers anys –i de forma destacada les vinculades a l’habitatge–, generant un perjudici pel seu benestar”. Per al grup parlamentari “és perfectament possible baixar les tarifes més bàsiques i packs més bàsics tot mantenint la viabilitat, una alta rendibilitat i la política d’inversions de les dues companyies”.

Per això, demanaven que el ple del Consell encomani al Govern que “encarregui als consells d’administració d’Andorra Telecom i FEDA l’estudi de l’impacte econòmic per reduir substancialment les tarifes d’electricitat amb menor potència i els paquets bàsics de telefonia i comunicacions i que acordi la seva rebaixa amb efecte d’1 de gener del 2020”.

Quan falta tot just un dia perquè el text sigui votat al ple del Consell, en la sessió ordinària que tindrà lloc aquest dijous a la tarda, els grups de la majoria han presentat una esmena amb un redactat alternatiu a la proposta d’acord, en concret a la part dispositiva. L’esmena l’han entrat conjuntament, ja que la signen la demòcrata Mònica Bonell, el liberal Ferran Costa i Raül Ferré, de Ciutadans Compromesos. Amb el nou redactat, es demana a Govern que “a través del Ministeri d’Afers Socials, i en col·laboració amb FEDA i Andorra Telecom, estudiï com les persones amb dificultats econòmiques poden tenir bonificacions en les tarifes o paquets que s’ajustin a les seves necessitats”.

Per tant, amb aquest redactat no es tocarien les tarifes establertes per totes dues parapúbliques però sí que s’oferien reduccions del cost a aquelles famílies o persones en situació de precarietat. Ara, caldrà veure com es rep des del PS la proposta alternativa i si hi ha o no possibilitat de tancar un acord.

Etiquetes

Seu d\'Andorra Telecom.

Relacionat

El ple del Consell debatrà si es rebaixen les tarifes de FEDA i Andorra Telecom

Comentaris (2)

Trending