Batlle porta la cúpula judicial als tribunals

La secció administrativa de la Batllia acaba d’admetre una demanda d’una jutgessa substituta contra el Consell Superior perquè entén que tenia prioritat per quedar-se una plaça en propietat

Façana principal de la nova seu de la Justícia encara en construcció
Façana principal de la nova seu de la Justícia encara en construcció
La Batllia haurà de dirimir si una batlle substituta té preferència per quedar-se en propietat una plaça de jutge de primera instància i instrucció de nova creació. La secció administrativa acaba d’admetre a tràmit una demanda presentada per la batlle Núria López contra el Consell Superior de la Justícia. És a dir, una jutge porta als tribunals la cúpula judicial perquè la cúpula judicial no li assigna ‘a dit’, per dir-ho d’alguna manera, una de les dues noves oficines judicials de reforç que es pretén posar en marxa.

Aquest és un cas més dels que estan enrarint l’ambient en el món judicial del Principat. López substitueix temporalment la batlle en excedència Cristina Bea. La jurista, secretària dels comuns d’Ordino, primer, i Canillo, després, durant molts anys, s’havia presentat en un parell de concursos per esdevenir batlle. Però sempre va ser superada per altres candidats, per altres aspirants. No obstant això va acabar inclosa en una ‘bossa’ de persones que podrien arribar a fer substitucions si s’esqueia. 

Després d’un procés diguem-ne prou complexe, i garantint-se una plaça de retorn com a funcionària al comú d’Ordino -que la nova Llei de la funció pública prevegi ara les comissions de servei amb reserva de plaça per als batlles substituts no és una casualitat-, arran de l’excedència de Bea, López va passar a exercir el 2 de gener com a batlle substituta. En principi, per un període d’un any. Com la terminologia indica, substitució vol dir el que vol dir i no dóna dret a res en permanència.

Amb posterioritat, el Consell Superior de la Justícia va convocar dues places de batlle de reforç, una altra tipologia professional prevista a la llei. És arran d’aquests processos de selecció que la batlle López ha acabat portant la cúpula judicial als tribunals. Segons fonts judicials, la batlle considerava que abans de posar en marxa un concurs extern se li havia d’atorgar una plaça a ella, que ja estava immersa en l’administració de Justícia. La petició va ser desestimada, però, pel Consell Superior en dues ocasions.

Finalment, aquest 4 de juliol la secció administrativa de la Batllia -López fa d’instructora penal en l’actualitat- va admetre a tràmit la demanda que formalment ataca l’acord del Consell Superior de la Justícia de data 5 de juny del 2019, que desestima el recurs contra l’acord dictat pel Consell Superior de Justícia, de data 6 de març del 2019. Qüestions com aquesta, o com el desplegament legislatiu de normes que afecten el món judicial, justificarien el fet que la cúpula judicial hagi contractat una assessora jurídica més enllà de l’actual secretària general, Carme Obiols.

Renovació de batlles

Com ja va avançar l’Altaveu, la fins ara secretària judicial del Tribunal Superior Laetitia Bonnel passarà a exercir les funcions d’assessorament al Consell Superior. És un dels molts canvis que està vivint l’administració de Justícia entre el seu personal d’alt nivell. Justament, aquest dimecres han renovat formalment els seus càrrecs les batlles Laura Rodríguez, que també ho ha fe com a batlle presidenta, i Sònia Tumí. L’acte de presa de possessió del càrrec renovat s’ha fet a Casa de la Vall i ha estat força íntim.

Els treballs de la nova seu judicial van amb retard: fins al febrer la constructora no entregarà l’obra i després s’haurà d’equipar i fer el trasllat

En el marc d’aquest acte, el president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall, ha justificat les dimensions de la nova seu de la Justícia, a la zona del Prat del Rull i a tocar de l’avinguda Tarragona. Els passadissos per garantir els circuits de professionals, públic i detinguts fan perdre molt espai. A més a més, s’han projectat dues plantes que ara per ara no s’usaran però que, sempre que calgués, permetrà ampliar els serveis en un futur.

Casadevall ha confirmat a l’Altaveu que no hi ha cap desviació pressupostària en les obres de construcció de l’edifici -segons el president del Consell Superior l’empresa que controla l’execució de les obres està duent a terme una feina molt meticulosa- però, en canvi, sí que és cert que hi haurà un retard en la finalització dels treballs i en l’entrada en servei de les noves dependències. Ara mateix no es pot en cap cas afirmar quan podrà ser operativa la nova seu judicial.

L’objectiu inicial era fer el trasllat durant les properes festes nadalenques. Aquest termini és hores d’ara ja impossible del tot. Per què? Doncs perquè l’empresa constructora ja ha comunicat que no entregarà l’obra ben bé fins al proper mes de febrer. I no serà fins llavors quan es podrà començar a pensar en un trasllat. Amb totes les jurisdiccions a rendiment serà complicat anar transportant material de l’edifici de les Columnes fins al nou immoble, i encara que no hi ha cap termini, és probable que fins a l’estiu del 2020 no es pugui consumar el trasllat total.

Casadevall nega cap conflicte a la fiscalia, d’on plegaran entre el 15 de setembre i el 15 de desembre les dues adjuntes més veteranes

Més enllà d’això, Casadevall també ha assegurat que no hi ha cap problema a la fiscalia més enllà que caldrà proveir, tan aviat com sigui possible, dues places. Les dues que deixen vacants Carolina Bailén i Alexandra Cornella. Via a BOPA s’ha formalitzat aquest dimecres la designació de la primera com a magistrada a temps parcial del Tribunal de Corts i, la segona, com a magistrada, també amb dedicació parcial, al Tribunal Superior. En el cas de Bailén la incorporació al seu no destí és el 15 de setembre i Cornella anirà al TS el 15 de desembre.

Casadevall ha negat possibles tibantors al ministeri públic -Bailén i Cornella eren actualment les dues fiscals adjuntes més experimentades- i ha assegurat que “és l’única manera que tenen per créixer professionalment” les dues noves magistrades. Després d’anys i anys a fiscalia, l’única evolució professional a la qual podien aspirar hauria estat passar a ocupar la fiscalia general actualment liderada per Alfons Alberca. Però aquest és un càrrec de designació política. El president del Consell Superior ha assegurat el seu convenciment que tant Bailén com Cornella tindran una bona trajectòria en la seva nova destinació, ara dins la magistratura.

Comentaris (2)

Trending