Avisen als inquilins de l’edifici on hi va haver l’incendi mortal que el retorn va per llarg

S’ha de fer un estudi en profunditat de l’immoble, l’estabilitat del qual en principi no perilla, que determini exactament quines actuacions s’hi han de fer abans no torni a ser habitable

Una noia passa per davant de l'edifici sinistrat, l'entrada del qual està precintada per la policia.
Una noia passa per davant de l'edifici sinistrat, l'entrada del qual està precintada per la policia.
Malgrat que el foc no hi va fer grans estralls, i tot i que d’entrada no hi hauria perill d’enderroc, el retorn dels veïns de l’edifici on hi va haver l’incendi dissabte, a l’avinguda Carlemany, va per llarg. Alguns dels inquilins ja han estat avisats avui mateix que si tenen l’oportunitat es busqui una alternativa. L’immoble està precintat per la policia i només s’hi pot accedir puntualment per anar-hi a buscar alguna pertinença sempre amb l’acompanyaments dels bombers. La malaurada víctima mortal ha estat incinerada aquesta tarda després que al matí se li hagin practicat les proves forenses. Les altres dues persones que més malparades van quedar, la mare i el fill, continuen sense donar senyals de recuperació, intubats a l’UCI de l’hospital.

Diverses fonts han assegurat que abans els veïns -alguns encara allotjats en un hotel, d’altres en domicilis de familiars o amics- no puguin tornar a l’immoble número 55 de la cèntrica avinguda escaldenca, s’ha de fer un estudi aprofundit que confirmi quines actuacions s’han de fer al bloc, si hi calen, abans de tornar-lo a deixar com a habitable. També s’estan fent totes les revisions administratives corresponents per confirmar que tot estava en regla, o per solucionar algunes eventuals deficiències. Inicialment, l’estructura general no va resultar afectada per l’incendi. Però cal assegurar-ho bé perquè la construcció és antiga.

La malaurada víctima mortal, Esteban Ramos Rodríguez, de 43 anys, ha estat incinerada aquesta tarda després que al matí se li hagin practicat les proves forenses

En principi, l’habitatge que pitjor estat presenta, de llarg, és el segon segona, on es va originar el foc i on vivia amb la seva parella el gallec resident Esteban Ramos Rodríguez, de 43 anys, que no va poder sortir a temps del pis i la inhalació d’un fum negre i espessíssim el va ofegar. El fum, més enllà de l’afectació a les persones, també és el que ha afectat més tota l’escala i algunes altres dependències de l’habitatge. Especialment fumat està, segons fonts coneixedores de la situació de l’immoble, el pis quart primera, que és el que ocupaven, entre altres, la mare (42 anys) i el fill (16 anys) que continuen en estat molt crític a l’hospital.

L’estufa i el sofà

L’origen del drama cal situar-lo, segons els investigadors, en una estufa elèctrica amb resistències en forma de tub que va sobreescalfar algun element que el foc posterior va fer desaparèixer i que, al seu torn, va fer encendre el sofà. Més que flama, que també, la combustió del moble va generar una intensa fumera negra. L’espetec que haurien sentit els dos ocupants del segon segona, que eren a la zona del bany, va ser la desconnexió general de la instal·lació elèctrica. L’home que acabaria perdent la vida va empènyer la seva dona a sortir del pis.

Mai no se sabrà perquè l’home no ho va aconseguir fer. Però la hipòtesi més plausible és que una alenada de fum l’impedís veure res i el fes tornar enrere alhora que l’atordia. S’hauria refugiat al bany altre cop on va posar en marxa totes les aixetes possibles i es va cobrir amb tovalloles molles dins la banyera. Els sanitaris i investigadors que el van intentar recuperar en vida se l’haurien trobat en ‘posició de defensa’. Evidentment no hi ha cap indici de criminalitat i serà la Batllia la que haurà de decidir si hi ha alguna responsabilitat penal o si cal encaminar tot el cas per la via civil.

Una estufa elèctrica amb resistències en forma de tub va sobreescalfar algun element que el foc posterior va fer desaparèixer i, al seu torn, va fer encendre un sofà la combustió del qual va ser fatal

En tot cas, el difunt, treballador del departament de restauració d’un conegut centre comercial de l’avinguda Meritxell, ha estat sotmès aquest matí a les proves forenses pertinents, que no han revelat res que no es pogués intuir i, posteriorment, i ja amb membres de la seva família directa al Principat després d’un llarg viatge de Cangas do Morrazo (Pontevedra), ha estat incinerat en la més estricta intimitat. Més encara davant la situació actual originada per la pandèmia del coronavirus. Sobre les altres dues persones que pitjor sort van tenir, la mare i el fill d’origen peruà, no hi ha cap alteració en una situació que es dóna per irreversible però que té un procés ètico-legal mèdic. 

Cal mantenir la ventilació mecànica durant unes hores per mirar si hi ha una revifada. Però la resposta neurològica, segons les fonts, seria pràcticament inapreciable. L’impacte del fum hauria estat també terrible. La fumera va pujar escales amunt i va afectar especialment el quart primera, on vivien els dos hospitalitzats ara a l’UCI. El fum també els va atrapar de mala manera. Els altres companys de pis van se trets per l’escala interna pels bombers tan bon punt van arribar a lloc. Aquell dissabte, en aquell habitatge, hi hauria d’haver tres persones més. 

De fet, les autoritats van comptabilitzar que en tot l’immoble hi feien estada 21 persones, de les quals només un matrimoni no estava en el moment de l’incendi, a 2/4 de 2 de la tarda, en el seu domicili. Van aprofitar el torn de passeig que els tocava en ser número imparell l’edifici on s’estan. Aquell dissabte, els altres ocupants de l’immoble van descobrir que hi havia tres veïns, els que van ser rescatats per escala i per la façana, que estaven passant positivament el coronavirus confinats a casa.Un pis amb ‘molta rotació’

En l’edifici afectat per l’incendi mortal, la majoria de famílies que hi viuen -de fet, tres habitatges estan ocupats per persones amb lligams entre sí- fa moltíssims anys que s’estan allí. De fet, el quart primera, l’habitatge on viuen la mare i el fill hospitalitzats a l’UCI seria, segurament, aquell en què els seus ocupants eren més novells. El noi, de 16 anys, fa tot just dues temporades que juga a l’equip cadet d’un club de futbol de la parròquia. La dona hospitalitzada, durant tot el confinament, hauria estat sortint tot sovint del pis amb l’objectiu de passejar un gos. Durant tot l’hivern aquest pis ha estat molt actiu a nivell d’ocupants. De fet, altres fonts veïnals han assegurat que la rotació de persones, sobretot de nit, era constant. Molts dels ocupants eren treballadors de les pistes. De fet, alguns veïns sospiten que durant la temporada d’esquí l’habitatge hagi servit puntualment de pis pastera. Aquesta circumstància, òbviament, no té cap relació en principi amb l'incendi, sobre el qual no hi ha cap dubte que es va originar dues plantes més avall. El fum, això sí, es va acarnissar amb les plantes superiors. 

Comentaris (2)

Trending