Arriba a la Justícia un dels casos de tafaneig d’historials clínics a l’hospital

Una pacient ha denunciat una empleada del SAAS i la institució perquè considera que la consulta reiterada del seu expedient mèdic tenia una clara mala fe

-
-
Un dels casos de consulta indeguda d’historials clínics que el ministeri de Salut està instruint per la via administrativa s’està analitzant, també, des del punt de vista penal. Una pacient de l’hospital hauria interposat una denúncia davant la policia contra una empleada administrativa del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) i contra la pròpia institució atès que considera que la consulta reiterada que es va fer del seu expedient mèdic tenia una voluntat maligna, de mala fe com a mínim.

L’afer s’emmarca en una disputa familiar -denunciant i denunciada tindrien vincles parentius- i tot porta a pensar que després de les diligències escaients que dugui a terme la policia, el dossier acabarà a la Batllia perquè siguin els òrgans judicials els qui adoptin les decisions que es considerin oportunes. En tot cas, i així ho han confirmat fonts hospitalàries, més enllà dels casos de mala praxi en relació amb la consulta de les històries clíniques compartides que s’estan analitzant per la via administrativa, n’hi ha un que també s’investiga per la via penal, tal i com va avançar ‘El Periòdic d’Andorra’.

Segons les fonts hospitalàries consultades, els accessos proliferats a la història de la pacient denunciant són un fet tal i com es va provar amb l’auditoria que es va fer arran de la petició de la dona. La situació de suposat tafaneig -l’accés indegut presumiblement sí que l’ha constatat el propi SAAS- se circumscriu en una rocambolesca pugna familiar que, en cap cas, pot justificar, segons les fonts, que ningú usi dades íntimes de manera indeguda. Les fonts consultades han afirmat que el fet que la policia i presumiblement la Batllia hagin d’acabar intervenint i prenent decisions servirà, també, per establir límits i, fins i tot, i en funció de les decisions, per reavaluar possibles canvis en els procediments, que ara per ara es consideren prou garantistes.

La denunciant hauria exigit a l’hospital que acomiadés l’ara expedientada, que manté una relació familiar controvertida amb ‘l’acusadora’

Les fonts consultades han assegurat que el SAAS té la consciència tranquil·la atès que, des de la institució hospitalària s’assegura que s’estan adoptant els controls preceptius. I que s’actua amb celeritat cada cop que es té constància de possibles anomalies. Totes les consultes que es fan als historials clínics queden degudament registrats al programa informàtic que les gestiona i el seguiment de dites consultades és relativament senzill. Qualsevol usuari del sistema sanitari del país té dret a sol·licitar que s’analitzi si el seu expedient ha estat consultat. I per qui, com i quan.

Això seria exactament el que va fer l’ara denunciant després de tenir la sospita que hi havia una empleada del SAAS amb qui no mantindria una bona relació que hauria consultat el seu expedient arran d’un tractament que hauria rebut a l’hospital. L’auditoria feta de manera immediata pel SAAS hauria abocat un resultat positiu. I hauria una intromissió excessiva i aparentment il·legítima i per això aquest va esdevenir un dels casos expedientats i comunicats al ministeri de Salut perquè obri la instrucció pertinent i acabi decidint la sanció corresponent si escau. L’afectada, però, hauria considerat que el cas va molt més enllà d’un simple incompliment administratiu.

Alhora, segons les fonts hospitalàries consultades, la dona hauria exigit al SAAS que s’acomiadés la treballadora de forma immediata i, en cas contrari, que s’hauria d’atendre a les conseqüències atès que es considera que la institució hauria d’haver vetllat perquè els seus empleats complissin les normes degudament. El SAAS, segons les fonts, ha adoptat mesures com per exemple eliminar l’accés als historials des del terminal de treball de l’expedientada però en cap cas no l’ha fet fora atès que aquest escenari no es preveu ara per ara, en plena instrucció de l’afer. Davant d’això, la denunciant també ha actuat davant la policia contra el servei sanitari.

-

Relacionat

Salut instrueix tres expedients contra professionals sanitaris per tafanejar historials de pacients

Comentaris (2)

Trending