Andorra mira de combatre amb prudència i responsabilitat el ‘coronavirus de la por’

El ministeri de Salut recorda que hores d’ara el país està “lliure de la malaltia” però que l’evolució és canviant i cal preservar les persones fràgils; el Govern aprovarà demà una bateria de mesures

El ministra Joan Martínez Benazet amb la metgessa Mireia Garcia.
El ministra Joan Martínez Benazet amb la metgessa Mireia Garcia.
La situació mundial pel coronavirus posa els pèls de punta. Andorra, per ara, està “lliure de la malaltia”, i amb cautela, les autoritats sanitàries, el Govern del país, mira de fer passar el missatge que el Principat és un lloc segur perquè, de moment, no hi ha transmissió comunitària de la malaltia. És a dir, no hi ha casos propis. Per evitar això, i mirant de no caure en el pànic, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha fet una crida a la responsabilitat i a actuar amb diligència. “Si un infant té dècimes de febre o un quadre respiratori, no el portem a l’escola”, ha posat com a exemple.

El Govern té previst aquest dimecres, durant la sessió de consell de ministres, analitzar la situació i adoptar un seguit de mesures. Benazet no n’ha avançat cap explícitament, però ha donat a entendre que sent el màxim de prudents, també es vol evitar a tota costa un ‘tancament’ del país. No ho ha verbalitzat en cap moment, però des de l’administració es tem la repercussió econòmica que l’epidèmia pot tenir. És clara la repercussió que tindrà perquè per molt que Andorra de moment es ‘vengui’ com un país segur, hi ha molts altres estats que prohibeixen als seus ciutadans moure’s del país.

L’executiu analitzarà aquest dimecres, sobretot, quins passos donar si arriba el moment que el coronavirus es comença a fabricar ‘des de dins’, que no siguin casos importats

L’executiu analitzarà aquest dimecres, sobretot, quins passos donar si arriba el moment que el coronavirus es comença a fabricar ‘des de dins’, que no siguin casos importats. En aquest moment, els metges d’atenció primària tindran, si arriba, un paper molt rellevant. La possibilitat que Andorra esdevingui un país de transmissió comunitària “existeix”. Això és tan evident com el fet que la pitjor part de la repercussió del virus se l’emporta la gent gran o les persones amb diverses patologies prèvies. Així ho ha remarcat també la metgessa de l’àrea de salut pública del ministeri Mireia Garcia, que ha acompanyat el ministre.

Martínez Benazet ha remarcat que a data d’avui, Andorra “és un país segur, molt segur, de plena seguretat”, que té una “fortalesa” derivada “de la nostra mida” i, en conseqüència, que cada cas es pot analitzar molt detalladament i l’enquesta epidemiològica que hi va associada també arriba molt enllà. La debilitat és que “tenim vuit milions de visitants i l’andorrà acostuma a ser molt viatger”. El ministre ha descartat del tot la possibilitat de fer filtratges als punts fronterers perquè l’experiència ha demostrat que “no són eficaços”.

En aquest sentit, el responsable ministerial ha posat com exemple de país que prenia la temperatura als punts fronterers, principal element de filtratge, Itàlia, i ha vingut a dir que ja veiem com està però sense dir-ho. L’únic filtre potser efectiu seria fer una visita mèdica completa, i això és impossible a banda que col·lapsaria qualsevol país. Per norma general, ha tornat a insistir el ministre en què “no es viatgi molt; no és una temporada per viatjar gaire”. Martínez Benazet ha contraposat la millora que han experimentat a Japó o Singapur amb el franc empitjorament viscut per Itàlia o algunes zones d’Espanya com Madrid, la Rioja o el País Basc.

La gent gran, els sanitaris i els infants

El titular de Salut ha fet una crida a la responsabilitat, a la conscienciació. Ara per ara, i vist els efectes que té la malaltia, “ens hem d’enfocar a protegir la gent gran”. Per aquest motiu, i com a pràctica habitual, també es recomana no fer visites a residències, centres geriàtrics i similars. Menys encara si el visitant té alguna petita tos o una simple febrícula. També ha remarcat que es tingui seny i sentit comú, i a banda de recordar que “als professionals de la salut també se’ls ha de preservar”, ha insistit en el fet de deixar a casa un infant que presenti un quadre respiratori o febre.

Salut ha reconegut un col·lapse en relació a consultes i trucades al 116, que ha obligat a posar un reforç i a obrir un canal específic sobre el coronavirus

La repercussió del coronavirus en infants és pràcticament imperceptible però, en canvi, sí que poden ser corretges de transmissió. La responsabilitat en aquests casos també ha estat reclamada pel ministre, que ha explicat que s’estaven acabant d’ultimar les recomanacions per al centre penitenciari, tot destacant que el problema principal es té amb les visites i que hi hauria, això sí, una dificultat major en el cas que es donés algun cas entre els interns perquè les zones d’aïllament són molt minses.

Salut ha reconegut un col·lapse en relació a consultes i trucades al 116, que ha obligat a posar un reforç i a obrir un canal específic sobre el coronavirus. També s’ha remarcat que es preveu que a final d’aquest mes es podrà tenir l’equip tecnològic necessari per poder analitzar les mostres que ara s’envien a Madrid per poder confirmar o descartar casos -la celeritat que permetria l’analítica pròpia serà molt útil en el cas que hi hagi tramissió comunitària- i que es preveu que aquesta tarda es disposi dels resultats de les dues persones actualment ingressades a l’hospital essent sospitosos d’haver contret la malaltia.

Comentaris (4)

Trending