Andorra acollirà a partir de setembre els primers refugiats procedents del conflicte de Síria

El Govern signa un protocol amb la Comunitat de Sant Egidi que afavorirà l’arribada legal i segura de les persones beneficiàries, una vintena, de la protecció temporal i transitòria

-
-
Andorra podria acollir a partir del mes de setembre els refugiats que fa gairebé tres anys es va comprometre a rebre procedents del conflicte de Síria. Els ministres d’Afers Exteriors, Maria Ubach, i d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, i el secretari general de la Comunitat de Sant Egidi, Cesare Giacomo Zucconi, han signat, aquest dimarts, el protocol d’entesa que permetrà l’obertura del corredor humanitari per fer realitat l’acolliment d’una vintena de persones actualment residents al Líban procedents de la guerra siriana.

Representants de Sant Egidi s’encarregaran de seleccionar en origen els refugiats que finalment acabaran, en principi, aterrant al Principat. La mateixa entitat es farà càrrec dels costos del trasllat. Els responsables de la comunitat internacional que treballen ens projectes de cooperació al Líban s’encarregaran, durant el procés de triatge, d’exposar als possibles candidats les especificitats que té Andorra. Els refugiats que optin a traslladar-se a Andorra han de tenir un passaport vigent o un document expedit per una organització internacional que permeti acreditar la seva identitat i un dels membres adults de la família hauria de parlar mínimament el castellà, anglès o francès per tal que això faciliti la integració al Principat.

Serà l’organització benèfica qui s’encarregarà de fer el triatge al Líban partint de la base que aquells que optin a traslladar-se al Principat han de tenir passaport vigent o equivalent

El Govern, que col·laborarà amb Sant Egidi a l’hora d’explicar a quin país van a parar els refugiats, farà els tràmits amb els estats fronterers d’Andorra perquè actuïn de país de trànsit per permetre l’entrada al país de les persones refugiades amb el visat corresponent. En aquest sentit, ja hi han contactes molt avançats amb els dos països veïns. Amb Espanya i amb França. A més, el protocol signat aquest dimarts fa referència a les accions necessàries que garantirà l’executiu perquè d’acord amb la legislació vigent els nouvinguts puguin aconseguir l’autorització de sojorn i/o treball al país, l’accés a l’allotjament, al treball i a la formació, als serveis socials i sociosanitaris i a l’educació entre altres.

Es preveu que, d’entrada, els refugiats gaudeixin de les ajudes i prestacions corresponents. Pel que fa al treball, el ministre ha destacat que la idea és que “si tenen capacitat i voluntat per treballar també ho han de poder fer” i aleshores les prestacions i ajudes econòmiques ja no seran tant necessàries. Totes les persones que arribin al país tindran al seu costat un representant personal, que les acompanyarà i els donarà suport en la tasca d’integració.

Els ministres Xavier Espot i Maria Ubach i el secretari general de la Comunitat de Sant Egidi, Cesare Giacomo Zucconi durant la firma del protocol. | SFGA

 

La Comunitat de Sant Egidi -diversos responsables de la qual han fet parada a la Seu per visitar l’arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Joan-Enric Vives, abans de continuar el seu viatge fins al Principat- ha obert fins ara tres corredors, un amb França, un amb Bèlgica i un amb Itàlia, i mitjançant el protocol signat avui es permetrà l’obertura d’un corredor amb Andorra. Aquest text afavorirà l’arribada legal i segura de les persones beneficiàries de la protecció temporal i transitòria, que es preveu que siguin persones que fugen de conflictes regionals de Síria.

-

Relacionat

El PS demana a Govern quines accions ha posat en marxa perquè el Principat pugui acollir refugiats
-

Relacionat

‘Obrim-los Obrim-les’ celebra l’aprovació de la llei de refugiats però “censura” els molts dubtes que genera
-

Relacionat

"Si Andorra és un país racista ho haurà de deixar de ser"

Comentaris (1)

Trending