‘Obrim-los Obrim-les’ celebra l’aprovació de la llei de refugiats però “censura” els molts dubtes que genera

L’associació en vies de constitució anuncia que demanarà una reunió amb els responsables del Govern per tal que aclareixi, si pot, alguns dels interrogants que encara hi ha 

-
-
El col·lectiu ‘Obrim-los Obrim-les’, que treballa al Principat per la sensibilització vers les dificultats que viuen les persones refugiades, ha celebrat que finalment s’hagi aprovat una llei que permetrà de forma temporal acollir persones que fugen del conflicte bèl·lic a Síria però, alhora i encara amb més fermesa, “censura” els molts dubtes que encara persisteixen després de dos anys llargs d’ençà que el Govern verbalitzés el seu compromís d’acollir a Andorra refugiats. Justament, un dels retrets és que no se sàpiga encara quantes persones es poden acollir. Ni quedin clars els elements de selecció o els mecanismes per com aquestes persones podran accedir als serveis socials del país.

Davant dels molts interrogants que persisteixen al tomb de la nova Llei de protecció temporal i transitòria per raons humanitàries, ‘Obrim-los Obrim-les’ demanarà “una reunió amb els responsables de Govern per tal que ens expliquin els terminis per fer efectiva l'acollida, els criteris de selecció i el pla d'acollida, i per manifestar la nostra voluntat de col·laboració per treballar plegats en aquest àmbit”. El col·lectiu solidari ofereix “la nostra màxima col·laboració per participar en el procés d'acollida i acompanyament de les persones refugiades que esperem tenir ben aviat entre nosaltres. Ja treballem en aquest sentit i volem seguir fent-ho. La nostra intenció no és només seguir el procés, sinó teixir ponts amb el Govern i les entitats presents al país per col·laborar i fer que les persones que arribin al Principat puguin començar una nova vida en pau”.

‘Obrim-los Obrim-les’ celebra l’aprovació de la llei i destaca “el suport de tots els grups a aquest text, i que diversos consellers van reconèixer la seva tardança a l'hora d'elaborar la llei en qüestió”. També valora el col·lectiu positivament “la voluntat de garantir els serveis socials bàsics , com l'educació, l'accés a la sanitat, la formació, l'habitatge i el treball així com l'establiment d'unes mentories amb les persones que arribin al país buscant refugi per tal de garantir la seva inclusió. Estarem vigilants i implicades per tal que aquests drets es compleixin”. A partir d’aquí, però, vénen els laments i crítiques. I s’empra amb habitualitat el terme censura. 

El col·lectiu solidari lamenta que no s’hagi concretat la xifra de persones que es pot acollir o els mecanismes que garantirien el seu accés als serveis socials bàsics 

Se censura “el llarg retard” amb el qual s’ha aprovat el text i el fet que la llei obtinguda presenta encara molts interrogants i no aconsegueix satisfer l'excepcionalitat del moment”. També se censura que “no s'especifiqui , ni per escrit en el projecte de llei ni el dia passat durant el ple del Consell General, el marge de temps en què aquestes persones haurien de venir al país ni tampoc el nombre de persones que podrien venir. Igualment, queda poc clar els criteris pels quals se seleccionaran les persones que podran trobar refugi a Andorra”

‘Obrim-los Obrim-les’ lamenta i alhora mostra certa temença pel fet que només s’acullin refugiats procedents de Síria. “Si es confirma aquesta restricció, ho veuríem com una manca de solidaritat i d'empatia cap a les persones desplaçades a causa d'altres conflictes que es poden trobar en la mateixa situació o pitjor que les que vénen de Síria.” Un altre dubte que es posa sobre la taula són “els mecanismes per garantir la inclusió i l'accés als serveis socials bàsics -quan ja és un problema per a altres ciutadans del país trobar habitatge, per exemple- i per això volem saber si, paral·lelament a l'elaboració del projecte de llei, es disposa d’un pla d’inclusió”.

També es lamenta que es dilati el termini de temps per regular el dret d’asil ja que es tracta, segons el col·lectiu, d’“un dret fonamental inajornablei alhora es considera “totalment fora de lloc el canvi d'un a dos anys per establir les quotes d'acollida, perquè a la pràctica suposa reduir al 50% les opcions de les persones refugiades a trobar finalment un país que els obri les portes i perquè la història és canviant i en un període de dos anys podem deixar desemparades persones d'un conflicte que no és atès per la UE”.

Etiquetes

Comentaris

Trending