Andbank prepara el relleu en la direcció general per mirar de combatre la reculada

Els mals resultats i el descontentament amb la gestió empenyen Ricard Tubau a sortir a final d’any; si no es troba cap perfil interessant el gener assumirà les regnes del grup el CEO d’Espanya, Carlos Aso

-
-
Si res no canvia, i no sembla que hagi de ser així, entre desembre i gener Andbank canviarà la direcció general. L’encara màxim responsable executiu de l’entitat del Centre de Negoci, Ricard Tubau, deixarà el grup. Els mals resultats, amb una reculada molt notable respecte als esforços que s’estan fent, lligat al descontentament del consell d’administració amb la gestió realitzada els darrers anys haurien empès a canviar de CEO per mirar de modificar el rumb i intentar frenar la davallada que l’entitat va patint.

Tubau ja hauria comunicat la seva sortida a persones de confiança i al seu entorn més proper. De fet, ja hauria pres decisions domèstiques encarades a la seva marxa del Principat, que se situaria a final d’any, aproximadament. Les diverses fonts consultades han assegurat que aquest llicenciat en Ciències Empresarials i màster en direcció d’empreses per Esade que va aterrar a l’entitat dels Cerqueda i els Ribas el 2008 com a director general adjunt, va ascendir un esglaó més el 2012 i va agafar les regnes totals tres anys després arran de la convulsa sortida de Jordi Comas no ha sabut fer-se seu l’equip.

L’actual CEO del grup no s’hauria sabut guanyar la gent i la seva política d’evitar marxes a cop de talonari en alguns casos hauria desbocat els costos situant l’entitat com la que té pitjor ROA de la plaça

Ricard Tubau hauria intentat guanyar-se l’entorn professional intern fent alguns fitxatges a cop de talonari i apujant salaris per evitar la marxa de comandaments intermedis ben valorats i amb altres ofertes sobre la taula. Tot plegat el que hauria fet és inflar les despeses, perquè aquests esforços econòmics no s’han vist traduïts en els resultats tot i que Andbank lideri alguns dels rànquings de la banca andorrana. Però també és cert que els costos s’han desbocat i això ha convertit l’entitat del Centre de Negoci en el pitjor banc del país quant a la rendibilitat dels actius (ROA).

Tot plegat ha portat la propietat a decidir un canvi de rumb planificat amb prou temps. Segons les fonts consultades, però, tot i que s’hagi decidit no executar la sortida fins al desembre, aquesta és segura i, tal i com ja hauria anat insinuant el propi Tubau, serà ‘venuda’ com un acord entre les parts, la solució més òptima tant per a l’entitat com per a l’executiu. Andbank estaria observant el mercat professional financer per testar si hi ha algun perfil prou interessant i accessible per poder fitxar els propers mesos. L’operació, però, es fa des de la comoditat, en certa manera, de saber que el millor recanvi és ‘a casa’.

Si no hi ha cap incorporació convincent, les regnes del grup Andbank les assumiria a partir de gener l’actual CEO d’Andbank Espanya. Es tracta d’un enginyer en informàtica per la UPC amb una àmplia experiència en el sector financer. Carlos Aso es va incorporar a Andbank el 2009 i va ser una peça clau en l’equip que va dissenyar l’adquisició de la divisió de banca privada d’Inversis. El 2015 va fer el salt al primer lloc executiu d’Andbank Espanya i si no hi ha res que ho impedeixi, en mig any agafarà el comandament de tot el grup.

Més canvis

La de Tubau no es preveu que sigui l’única sortida del grup. També deixar Andbank l’actual secretari general del consell d’administració. Jacobo Baltar és un llicenciat en Dret amb llarga experiència en l’assessoria jurídica internacional que es va incorporar a Andbank encara no fa dos anys. Abans d’aterrar a l’entitat andorrana havia estat secretari general i màxim responsable de l’assessoria jurídica de Barclays Espanya.

Més canvis encara es preveuen al consell d’administració, on s’ha incorporat Sergi Pallerola però del qual en sortirà l’històric Manel Ros, home de confiança dels Ribas ja des de l’època de Banca Reig i que arriba al terme de la seva vida professional. També sortirà del consell d’administració, segons les fonts consultades, Josep Vicens. De fet, Vicens ja hauria també deixat la ‘family office’ dels Cerqueda, anomenada Andosins.

Comentaris (4)

Trending