Alguna cosa es mou a la plaça Major de Sant Julià de Lòria

Ca l'Arena es convertirà en un edifici de pisos de lloguer

Façana de ca l'Arena, a la plaça major de Sant Julià de Lòria
Façana de ca l'Arena, a la plaça major de Sant Julià de Lòria
Les obres d'enderroc de Ca l'Arena a la plaça Major de Sant Julià de Lòria han deixat en peu només la façana. L'únic que, per llei, cal conservar. La resta ja és història. Després de la remodelació de l'antic hotel Glòria és la primera acció que es fa en un indret on els entorns de protecció han motivat que la plaça hagi patit molt pocs canvis. El propi excap de Govern, Toni Martí va dir que al seu despatx hi tenia una fotografia de  l'any1932 de la plaça Major laurediana, que és pràcticament igual a com és ara. La manca d'actuacions i l'antiguitat dels edificis va obligar a protegir-ne alguns amb xarxes per evitar la caiguda d'elements del llosat o de la façana. Malgrat això, més d'una vegada s'han hagut d'acordonar edificis.

L'antic edifici de Ca l'Arena, a la plaça Major de Sant Julià de Lòria ha estat enderrocat i només s'ha conservat la façana. Els propietaris hi construiran pisos de lloguer que seran gestionats per l'exconseller comunal Dot Jordi, un dels integrants de la nissaga familiar. Després de la remodelació de l'antic hotel Glòria ara seu del departament de Social, de la Llar de Lòria i del Centre d'Atenció Primària és la primera acció que es fa en la plaça.

Ha canviat tan poc que fins i tot l'excap de Govern Toni Martí va dir que al seu despatx hi tenia una fotografia de  l'any1932 de la plaça Major laurediana, que és pràcticament igual a com és ara. Durant anys no s'hi va poder fer res per imperatiu legal, perquè la llei de patrimoni cultural deia que tot el que hi havia a 100 metres d'un monument havia de quedar igual, i l'església de Sant Julià i Sant Germà és al costat. Encara que caiguessin trossos de façana o del llosat. Per això, alguns propietaris, bàsicament els de la mateixa vorera que Ca l'Arena van optar per posar-hi xarxes. A l'altra vorera i al costat del Glòria hi ha dues cases que amenacen ruïna, així com la que fa cantonada amb el carrer mossèn Enric Marfany.

Un canvi a la llei de patrimoni cultural es va reduir de 100 a 20 metres l’entorn de protecció dels monuments, com l'església de Sant Julià i Sant Germà

Un canvi a la llei de patrimoni cultural es va reduir de 100 a 20 metres l’entorn de protecció dels monuments, com l'església de Sant Julià i Sant Germà. El primer en aprofitar-ho va ser el comú lauredià que va rehabilitar l'antic hotel Glòria amb l'entusiasme de l'aleshores cònsol major Montserrat Gil. "La zona es mou , i si és veu moviment per la plaça potser reobriran comerços i restaurants.Segur que el veïnat s’animarà a rehabilitar façanes i la plaça Major tornarà a ser la que era", proclamava Gil. Això passava el 2015 i quatre anys després les coses continuaven igual.

L'obertura del Glòria, l'oficina dels correus espanyols, i el restaurant del Principal donen molta vida però els propietaris no han mogut fitxa fins que els de la Ca l'Arena han donat el primer pas. Era l'edifici que havia acollit, entre d'altres, els establiments Jordi i una entitat bancària. Ara, el desig dels veïns és que la plaça torni a ser el que era, el punt de referència del poble i que no només s'hi pensi quan hi ha el ball cerdà o la benedicció de la palma.

 

 

Comentaris

Trending