Aïllen nou alumnes de l’escola de batxillerat per presentar símptomes de coronavirus

Govern avisa que s’enduriran les mesures si la ciutadania no “és prou responsable” d’acceptar que “l’economia i la vida social s’ha d’alentir”

Un instant de la roda de premsa des de la cabina de control tècnic.
Un instant de la roda de premsa des de la cabina de control tècnic.

Nou dels estudiants de l’escola andorrana de batxillerat on feia de mestra la filla de la dona que es troba ingressada i que va donar positiu per coronavirus han presentat símptomes. Així ho ha explicat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que també ha revelat que un turista espanyol que el dia 10 va patir un infart mentre esquiava al Pas de la Casa i que va ser traslladat a l’hospital de Sant Pau ha acabat donant positiu a la malaltia. Durant la roda de premsa d’aquest vespre, el Govern també ha advertit que anirà un pas més enllà en les mesures si la ciutadania no és prou responsable per seguir les recomanacions i ordres donades per afrontar la crisi sanitària.

Benazet ha revelat que, actualment, hi ha 26 casos en estudi per haver presentat símptomes, xifra que s’ha incrementat de forma important amb relació als 15 d’ara fa unes hores. I, entre ells, nou alumnes de la filla de la dona que va donar positiu. Tots ells estan a l’espera dels resultats d’unes proves, que s’han retardat pel col·lapse que es viu a Espanya. Per ara, se’ls tracta com si fossin casos confirmats, malgrat el consum de recursos sanitaris que això comporta.

Un altre front, però, acaba d’aparèixer. Es tracta d’un turista espanyol que el passat dimarts es trobava esquiant al Pas de la Casa. Llavors, va patir un infart i va ser atès i traslladat en helicòpter a l’hospital de Sant Pau, a Barcelona. Quan s’estava recuperant de l’aturada cardíaca, va començar a presentar febre i, un cop feta la prova, ha donat positiu per coronavirus. Ara, s’està mirant de trobar amb quines persones podria haver estat en contacte.

Un turista espanyol que estava al Pas i va patir un infart el dimarts ha acabat donant positiu mentre es recuperava a Sant Pau

Per ara, hi ha noranta persones confinades per haver estat en contacte amb possibles positius. La xifra, ha reconegut Benazet, podria augmentar després del positiu del turista que va patir l’aturada cardíaca a les pistes de la localitat encampadana.

Un dels problemes que s’està trobant el Govern és el retard en l’arribada dels resultats de les proves als sospitosos de patir Covid-19. Es deu, ha indicat Benazet, al “col·lapse que es viu a l’Estat veí”. Per això, l’executiu treballa per poder disposar en pocs dies d’uns kits que ajudarien a tenir un diagnòstic, tot i que no al 100%, a l’espera que arribi un equipament tècnic que permeti fer proves totalment fiables al país, que encara trigarà unes setmanes. Sobre aquests kits, el ministre ha apuntat que “uns serveixen per determinar si algú ha tingut la malaltia, per fer un seguiment epidemiològic i els altres, si surt positiu, et diu que té moltes possibilitats de ser-ho, i, si surt negatiu, no serà al 100%”. Sobre ells, ha apuntat que “ens ajudaran però no serà suficient”. A banda, es busca poder col·laborar amb algun altre laboratori per escurçar el temps de diagnòstic.

A banda, des del Govern s’ha volgut llençar un clar avís a la ciutadania: si no es compleixen les recomanacions i mesures adoptades, no es dubtarà a ser molt més estricte. “La població ha de ser prou responsable d’entendre que l’alentiment de l’economia i de la vida social és necessari per frenar el virus”, ha afirmat Jover, que ha remarcat que “si no veiem que s’imposa el rigor i la corresponsabilitat, ens plantejarem anar un pas més enllà”.  

Jover remarca que l'estat d'alarma a Espanya no suposarà el tancament de la frontera i garanteix l'arribada de mercaderies

Jover i Benazet han comparegut pocs minuts abans que el president espanyol, Pedro Sánchez, però ja ho han fet amb la informació sobre com pot afectat a Andorra l’estat d’alerta decretat pel govern de Madrid. El ministre portaveu ha deixat clar que “no hi ha cap mena de tancament de la frontera” i que “no afectarà ni els fronterers que vinguin a treballar ni la repatriació dels residents andorrans que estiguin estudiant a l’estranger o estiguessin de viatge”. Tampoc es limitaran els desplaçaments per motius sanitaris ni el transport de mercaderies. Això sí, els moviments “s’hauran de justificar els moviments, però tenim la garantia de les autoritats espanyoles que no afectarà la gent que ha de sortir o arribar al territori”.

El portaveu de l’executiu també ha explicat que la llei òmnibus en la qual es treballa també inclourà mesures de suport als autònoms. Entre elles, la possibilitat de revisar a la baixa les cotitzacions amb una regularització d’aquí a uns mesos.

Pel que fa als temporers i a les dificultats pel retorn, Jover ha posat en relleu que “hi ha gent en diferents condicions” i que, per tant, “haurem d’analitzar cas per cas”. El que ha volgut assegurat és que “mirarem que aquestes persones que han confiat en nosaltres i han viscut a ajudar a la nostra economia no es trobin en situació de dificultat”.

Etiquetes

Comentaris (11)

Trending