La subcontractació d’ADP crea malestar entre el personal voluntari de Creu Roja

El poc curós tracte que l’ONG dispensa entre les persones que de forma altruista donen suport a l’entitat fa que cada vegada hi hagi menys col·laboradors

Un vehicle de la Creu Roja Andorrana.
Un vehicle de la Creu Roja Andorrana. ARXIU

Després de la pandèmia i dels combois a Ucraïna, després també dels estira-i-arronsa que hi va haver amb el director de l’ONG, la Creu Roja viu un moment complicat. Com a mínim socialment. L’organització disposa cada vegada de menys col·laboradors voluntaris. Però això no sembla ser un problema per als rectors de l’entitat, que sense dubtar-ho ni un segon han passat a subcontractar l’empresa Ambulàncies del Pirineu (ADP) perquè realitzi en nom de l’ONG les tasques preventives que diverses organitzacions del Principat li encarreguen sota una prestació econòmica, és clar.

El malestar entre els col·laboradors, asseguren alguns d’ells, es cada vegada més evident. La poca cura, consideren, que la Creu Roja Andorrana té respecte d’aquelles persones que col·laboren de forma desinteressada amb l’ONG fa que a poc a poc cada vegada hi hagi menys voluntaris, més socorristes, com li’n diuen en l’argot més intern. “Demanen molt però no donen mai a canvi i, en canvi, miren sempre de fer negoci, per exemple, subcontractant una empresa com ADP, que des de que ha deixat de prestar el transport sanitari no deu tenir gaire feina”, es lamenten les fonts.

“Demanen molt però no donen mai a canvi i, en canvi, miren sempre de fer negoci, per exemple, subcontractant una empresa com ADP, que des de que ha deixat de prestar el transport sanitari no deu tenir gaire feina”

La sensació és que en no generar cap mena de benefici, tot allò relacionat amb el voluntariat no interessa als rectors de la Creu Roja, que com més va més actua com a empresa i menys es comporta com una ONG, que internacionalment és el que és i el que hauria de ser sense dilacions ni dubtes també al Principat. Creu Roja Andorrana tindria una bossa d’uns 200 socorristes voluntaris que com més va menys s’involucren en les activitats preventives perquè no se senten ben tractats per l’organització.

I, per contra, indiquen les fonts, l’ONG, que cobreix per exemple els preventius de tots els partits de futbol de lla lliga andorrana per un acord que té amb la FAF, cada cop “agafa més activitats cobrant, com pot ser l’OTSO aquest cap de setmana a Encamp. L’organització de l’esdeveniment paga a la Creu Roja”. De tota la bossa de voluntaris, amb prou feina n’hi ha una desena que encara es mantenen al peu del canó cada cap de setmana. “Però l’entitat, que cobra, no té mai cap detall amb aquests socorristes, al contrari, i es van cansant.”

Tot plegat porta l’ONG a tenir més vincle amb ADP, els professionals de la qual, subcontractada, operen sota l’uniforme, la vestimenta de la Creu Roja. La sensació és que mentre la subcontractació generi negoci, deixi marge de benefici, és molt més senzill optar per aquesta fórmula que no per haver de coordinar i mantenir formats i contents les desenes de voluntaris que en altres èpoques acudien en massa en qualsevol de les activitats on participava la Creu Roja.

Comentaris (5)

Trending