El Raonador alerta que l’anunci de descongelació del Govern ha augmentat les pressions als llogaters

Marc Vila defensa que avui “hi ha més raons que el 2019” per impedir incrementar les rendes, fa una crida a les administracions per aconseguir “una inversió de país” per disposar d’un parc públic d’habitatge i retreu especialment als comuns la falta de voluntat per contribuir-hi

Un instant de la compareixença del Raonador.
Un instant de la compareixença del Raonador. M. P.

El Raonador del Ciutadà, Marc Vila, ha alertat que l’anunci tant prematur per part del Govern de descongelar una part dels lloguers a partir del 2024 ha contribuït a “agreujar” la problemàtica de l’habitatge. Segons ha exposat, l’anunci fet per la ministra Conxita Marsol ha comportat que “molta gent comenci a patir” i a més, alguns propietaris han aprofitat per advertir els llogaters a qui se’ls acaba el contracte que els apujaran la renda “per intentar recuperar el pis”.

“S’han fet coses bé, com la congelació o la compra de pisos per rehabilitar-los, però no n’hi ha prou. S’ha d’invertir a nivell de país: privats, públic, Govern, comuns, la CASS, tots. S’ha de trobar la manera de posar metres quadrats públics a preus assequibles a disposició dels ciutadans del país”. Aquesta és la petició que ha traslladat el Raonador del Ciutadà als consellers generals que avui han seguit la seva compareixença en la comissió legislativa de Justícia, Interior i Relacions Institucionals. Amb els números a la mà, ha assegurat, la problemàtica “va a més”. De fet, si el 2022 un de cada tres expedients tractats pel Raonador eren per habitatge, actualment ja són més de la meitat. De gener a setembre s’han tractat 147 expedients per aquest tema, quan en tot el 2022 van ser 123.

“L’Estat ha de ser proactiu i valent i no un Estat paralitzat davant imperfeccions i injustícies del lliure mercat”, ha sentenciat, afegint que “tots els estats avançats tenen una parc públic de lloguer”. Vila considera que s’hauria d’arribar a la mitjana europea, que ronda el 9% i ha deplorat que “una part de la classe política no acaba de veure clar que s’han d’invertir diners públics per fer habitatge a preu assequible”.

El Raonador del Ciutadà, Marc Vila.
 

De fet, ha assenyalat especialment els comuns, de qui creu que no han tingut prou voluntat per actuar malgrat “les ingents quantitats de diners que els entren per la via del totxo”. Ha rebatut que “no és veritat” que no sigui competència seva, exposant que no és “una competència exclusiva”, però que no hi ha cap llei que els impedeixi fer habitatge públic.

Veient aquesta situació, ha reiterat la petició de mantenir la congelació dels lloguers. “Ara estem en la fase més aguda del problema i si es van congelar el 2019, ara hi ha tantes o més raons per seguir congelant. Per què? Perquè hi ha menys pisos”, ha afirmat, arribant a concretar en un 20% la disminució d’habitatges disponibles.

Vila ha defensat que la congelació és “una mesura molt eficient per evitar patiments que crec que és el que toca si volem un país estructurat amb cert equilibri socioeconòmic”.

Assegura que hi ha més ànsia d'alguns propietaris per recuperar pisos vist l'augment constant i progressiu dels preus per poder-los vendre abans que els preus baixin

De fet, ha alertat que el fet que la ministra d’Habitatge, Conxita Marsol, tot just prendre possessió del càrrec anunciés una descongelació d’una part de les rendes per al 2024 (va situar-ho en un 25% dels contractes) ha contribuït a “agreujar” la situació.

El Raonador considera que el fet que durant el 2023 s’hagin incrementat de manera notable els expedients que tenen relació amb l’habitatge, malgrat que encara no s’han descongelat els preus, s’explica per tres motius: “hi ha més ànsia d’alguns propietaris de poder recuperar els pisos vist l’augment constant i progressiu dels preus de venda, per tant, els volen posar a la venda abans que baixin els preus. En segon lloc, hi ha més gent i per tant, més demanda. I tercer, el Govern va dir molt aviat que descongelaria i hi ha propietaris que si el contracte acaba el 2024, ja han començat a avisar per veure si fa efecte i poden recuperar el pis”.

Preguntat pels consellers, Vila ha repetit en més d’una ocasió que ell no descongelaria els preus i que en tot cas, si el Govern ho acaba fent, hauria de tenir en compte diversos elements, com “la renda dels llogaters” i que l’increment “sigui poc”.

Des del seu punt de vista, cal també incentivar els propietaris privats perquè veu gairebé impossible que de mutu propi optin per promocions que ofereixin lloguers d’entre 400 i 800 euros. Ho ha exemplificat amb l’intent fallit del comú d’Andorra la Vella de fer un bloc de pisos a preus assequibles mitjançant una concessió a un privat. “Als promotors els sembla poc una rendibilitat del 5% perquè poden guanyar un 30% fent-ho d’una altra manera”, ha manifestat.

RETRETS

D’altra banda, també ha demanat als consellers, al Govern i als comuns “ser més proactius i creure-s’ho” a l’hora de prendre mesures per solucionar el problema de l’habitatge. I és que ha recordat que hi ha temes encallats des de fa massa temps, com el fons de l’habitatge, les dades sobre pisos buits que les mútues elèctriques no han facilitat encara o el fet que els comuns hagin bloquejat el registre de contractes de lloguer “perquè diuen que els suposa molta feina i que no la poden assumir”.

 

Etiquetes

Comentaris (28)

Trending