El PS vol que Govern aclareixi si els afectats per reduccions de jornada poden tenir vacances

La consellera general Judith Salazar recorda que la Constitució i la Carta Social Europea garanteixen el dret de les persones treballadores a aquests dies festius remunerats

Comentaris

La consellera general del Partit Socialdemòcrata, Judith Salazar, ha presentat les esmenes.
La consellera general del Partit Socialdemòcrata, Judith Salazar, ha presentat les esmenes. EDUARD COMELLAS

El Partit Socialdemòcrata (PS) vol que el Govern aclareixi com afecta l’aplicació d’una reducció de jornada, una de les figures incloses en la versió andorrana dels Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTOs) a les vacances dels assalariats afectats. Per això, la consellera general Judith Salazar ha tramitat una sèrie de preguntes perquè l’executiu les respongui de forma escrita i esvaeixi els dubtes que pot generar la interpretació de la segona Llei òmnibus.

La parlamentària demana per quina és la interpretació que fa el Govern sobre el dret de meritar vacances pagades pel temps efectivament treballat d’aquells empleats. En cas que s’entengui que es genera el dret a dies festius, reclama que s’expliqui com s’han de remunerar.

Des de la formació es recorda que la Constitució deixa clar, en el seu article 29, que “tota persona té dret al treball, a la promoció per mitjà del treball, a una remuneració que garanteixi al treballador i a la seva família una existència conforme a la dignitat humana, així com a la limitació raonable de la jornada laboral, al repòs setmanal i a les vacances pagades”. A més, remarquen que l’article 2 de la Carta Social Europea, ratificada per Andorra, s’estableix que “per garantir l’exercici efectiu del dret a unes condicions de treball equitatives, les parts es comprometen a concedir vacances anuals pagades de quatre setmanes com a mínim”.

La formació socialdemòcrata alerta que la segona Llei òmnibus especifica que “els períodes de suspensió temporal dels contractes de treball i de reducció de la jornada laboral es tenen en compte a l’efecte de computar l’antiguitat en l’empresa, però no computen a l’efecte de generar el dret a les vacances retribuïdes de la persona assalariada”. Per això, el grup parlamentari vol que el Govern aclareixi quina interpretació fa, especialment pels treballadors als quals s’ha reduït la jornada.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending