El preu mitjà del lloguer se situa en 632 euros

Les persones o famílies que han accedit a l’habitatge en els darrers dos anys paguen entorn un 26% més per metre quadrat que la mitjana i la diferència encara és més gran si es compara amb qui porta més de 20 anys al mateix pis

Habitatges a Andorra La Vella.
Habitatges a Andorra La Vella.

7,6 euros per metre quadrat. És el cost mitjà dels pisos de lloguer a Andorra. La xifra, però, depèn en gran manera dels anys d’ocupació de l’habitatge. Aquelles famílies que han entrat els dos darrers anys paguen prop d’un 25%. La dada es va incrementar novament el 2020, tot i que una pujada més moderada que en exercicis anteriors. El preu mitjà d’una llar arrendada al país es va situar l’any 2020 en 632 euros, el que representa un 1,8% més que el 2019.

Així es desprèn de les dades de l’Enquesta de Pressupostos Familiars (EPF) facilitades des del departament d’Estadística. Malgrat la situació de pandèmia i les mesures adoptades des del Govern, el cost de l’habitatge va tornar a incrementar-se. La mitjana de totes les llars d’Andorra es va situar en 632 euros. Això suposa un 1,8% més que els 621 de l’any anterior. Ara bé des del departament s’avisa que la xifra vol apuntar “el que es paga de mitjana sense tenir en compte el temps de lloguer, la grandària o el tipus de pis”.

Les dades, però, permeten constatar que per a les persones que han accedit a una llar de lloguer els darrers anys el cost ha estat força superior que per aquelles que fa temps que estan al seu domicili. Així es comprova si s’analitza el preu del metre quadrat. En general, se situa en 7,6 euros, però la dada puja sensiblement si s’ha entrat al pis en els darrers anys. I ho fa, a més, de forma significativa.

Així, per als que porten menys de 12 mesos a l’habitatge, el cost és de 9,6. Fins i tot és superior pels que hi viuen des de fa entre 1 i 2 anys: 9,7. Per tant, paguen un 26% més que la mitjana. La diferència és encara superior si es compara amb les persones que fa més de dues dècades que viuen al mateix pis de lloguer, que tot just paguen 5,7 euros per metre quadrat.

Segons l’EPF, a Andorra hi ha un total de 25.533 llars que viuen sota el règim d’arrendament. Això suposa el 65% del total. Ara bé, un canvi significatiu que s’ha produït durant 2020 és la forta davallada en el nombre de nuclis familiars que fa menys d’un any que estan al seu habitatge actual. El 2019, hi havia 1.406 que havien entrat en els darrers dotze mesos. Aquesta xifra va caure durant el 2020 a 591.

Sobre aquest punt, el gruix de les llars, si es calcula per l’antiguitat de l’arrendament, es concentra entre els 2 i els 9 anys. En canvi, si es té en compte la dimensió del pis, la gran majoria de la població viu en habitatges d’entre 50 i 99 metres quadrats.

Etiquetes

Comentaris (22)

Trending