La presidenta d’Stop Violències, citada a declarar dimecres vinent davant la Batllia

Vanesa Mendoza Cortés haurà de respondre la pregunta de la batlle davant el procés obert contra ella pels presumptes delictes de difamació, calúmnia i d’atemptar contra el prestigi de les institucions

Vanessa Mendoza Cortès recentment en un acte en què es va denunciar que se la vol silenciar.
Vanessa Mendoza Cortès recentment en un acte en què es va denunciar que se la vol silenciar. Toni Solanelles

La presidenta d’Stop Violències, Vanessa Mendoza Cortés ha estat citada a declarar davant la Batllia el pròxim dimecres, 17 de febrer, arran del cas obert per les declaracions efectuades davant el comitè de Nacions Unides per l’eliminació de la violència vers les dones (CEDAW). La dirigent de l’entitat va ser denunciada pel Govern a la fiscalia, que ha acabat portant endavant el procés penal. El ministeri públic entén que les seves paraules podien constituir els delictes de calúmnies, difamació i contra el prestigi de les institucions.

Així s’ha informat des de la mateixa associació, que han recordat que la seva presidenta podria afrontar penes de fins a quatre anys de presó i una multa de 30.000 euros. Tot arrenca de les reunions a la CEDAW que havien de servir per avaluar el progrés d’Andorra en la defensa dels drets de les dones. Cortés hi va participar en representació de l’entitat i va ser molt crítica. Volia denunciar la prohibició de l’avortament però va exposar el que, al seu entendre, eren tot un seguit d’anomalies. Des del Govern, però, es va considerar que moltes d’elles eren mentides i que suposaven una difamació de l’Estat i dels treballadors públics. Per això, van decidir portar el tema a la fiscalia.

Mesos després, el ministeri públic va considerar que hi havia prou indicis de delictes. En concret, de difamació, de calúmnia i també de fer mal bé el prestigi de les institucions andorranes, en concret dels Coprínceps, i en aquest cas, de l’Episcopal. Per això, va iniciar el procediment que ara viurà un nou capítol.

El pròxim dimecres, la presidenta d’Stop Violències està citada per declarar davant la Batllia en el marc del procés. Des de l’entitat es lamenta que “no es pot parlar de respecte, de drets humans ni de llibertat quan l’actual Govern andorrà criminalitza i posa a disposició de l’opressió i persecució, les eines públiques, que haurien de protegir i cuidar a la ciutadania”.

També remarquen que “la llibertat d’expressió és un fet” i consideren que “judicialitzar una defensora de drets humans és una vulneració de les llibertats fonamentals”. Al mateix temps tornen a defensar que “L’avortament es un dret humà i la seva penalització és violència d’estat”.

Comentaris (7)

Trending