“No em dic Pol, em dic Sarai”, una història per donar visibilitat a la infància trans

La secretaria d’Estat d’Igualtat i l’associació Diversand han presentat un conte dirigit als nens de primària i les seves famílies per explicar aquesta realitat als més menuts

El secretari d'Estat d'Igualtat i Participació Ciutadana, Marc Pons, i la presidenta de Diversand, Rocío Soler a la presentació del llibre.
El secretari d'Estat d'Igualtat i Participació Ciutadana, Marc Pons, i la presidenta de Diversand, Rocío Soler a la presentació del llibre. Govern d'Andorra

‘No em dic Pol, em dic Sarai’ conta la història d'una nena trans que busca la seva identitat. El secretari d’Estat d’Igualtat, Marc Pons, i la presidenta de l’associació Diversand, Rocío Soler, han presentat aquesta eina per a explicar als nens i les seves famílies una realitat. Aquesta acció s’ha realitzat per la celebració del Dia Internacional de la Visibilitat Trans, el pròxim 31 de març.

Marc Pons ha explicat que, aquest conte, “servirà per a fer pedagogia d’una realitat que queda molt amagada baix estereotips. Després d’anys de ficció i exemples que estan molt allunyats de la realitat, la gent pensa que es tracta d’una moda”. El secretari, a més, ha apuntat que existeix una creença que a Andorra no succeeix, però existeix una associació per a donar suport i acompanyar a les famílies en aquest procés.

La història de Sarai està pensada perquè els nens i nenes coneguin i puguin entendre què és ser trans. Però,  també, està destinat als pares. Rocío Soler ha indicat que “el conte mostra d’una forma molt natural el que és una infància trans. Per als pares, a més, hem fet referències a legislacions, que és el que ens permet als adults entendre i saber que existeixen uns drets”.

“La història s’ha creat a partir d’anècdotes de nens i famílies que estan vivint aquesta situació a Andorra”

Es tracta, a més, d’un projecte 100% andorrà. La idea surt de l’associació Diversand, però també hi ha col·laborat Loan Poulet, que ha estat l’encarregat d’escriure la història, i Irma Bonet, que ha realitzat les il·lustracions. Poulet ha explicat que, per a ell, ha sigut tot un repte plasmar aquesta realitat d’una forma adaptada als coneixements dels més menuts. Però, sobretot, li suposava molt complicat parlar d’una cosa que no coneixia bé. “No hi havia millor manera de saber més que parlar amb nens i famílies que estan vivint aquesta situació. La història, finalment, s’ha creat a partir d’anècdotes que m’han contat i que s’han lligat amb un fil narratiu”, ha exposat l’escriptor.

Bonet ha volgut recalcar la importància de les il·lustracions a un conte que va dirigit a nens de primària. “Quan són petits són molt més visuals, per tant, es tractava d’aconseguir que, en un cop d’ull, pogueren saber què estava passant. Fins i tot, que pogueren identificar-se en certes situacions que es narren a la història”, ha explicat la il·lustradora.

De moment, ‘Em dic Sarai’ solament estarà disponible en versió digital. “Volíem arribar a temps per al dia de la visibilitat trans i una edició en paper no ens ho haguera permès”, ha explicat Pons. A més, Soler ha puntualitzat que ja es tenen plantejades diverses activitats al voltant de la història, per a que es puguin treballar a les classes, com conta-contes, perquè no es quedi solament a casa.

 

Etiquetes

Comentaris (9)

Trending