La mitjana de reducció de salari per un ERTO és de 470 euros

En els sectors amb més treballadors afectats -comerç i hoteleria- la davallada és més modesta, de 172 i 60 euros respectivament i, en canvi, al de transport més elevada

Edifici del departament de Treball a Escaldes-Engordany.
Edifici del departament de Treball a Escaldes-Engordany. Altaveu

Els treballadors del comerç i de l’hoteleria són els més afectats per les suspensions temporals de contractes o les reduccions de jornada, les dues figures que adapten a Andorra els Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO). Ara bé, en el seu cas, la pèrdua de salari és relativament moderada. 172 euros de mitjana en el primer sector i tot just 60, en el segon. En canvi, en general, la mitjana de tots els assalariats en aquesta situació ascendeix a 470.

Així es desprèn analitzant les dades fetes públiques aquesta setmana des del departament d’Estadística del Govern. Així, els tècnics, amb les dades d’agost, han fet una taula on es pot comprovar quina és l’afectació salarial dels ERTO segons els sectors. Si s’agafa la informació del global d’assalariats, es veu com el salari mitjà d’aquells que no estan afectats per cap de les dues figures se situa en 2.120 euros. En canvi, la dels 3.287 que, llavors, estaven en aquesta situació, queia fins a 1.650 (comptant tant la part que abona l’empresa com la que assumeix el Govern). És  a dir, 470 euros de pèrdua.

La mitjana salarial dels treballadors del comerç cau de 1.860 euros a 1.688 si estan afectats per un ERTO; en els de l'hoteleria, es passa de 1.659 a 1.599

Com ja s’ha comentat en nombroses ocasions, el comerç i l’hoteleria són els sectors on més treballadors estan en ERTO. En el seu cas, però, la pèrdua de sou és més reduïda, entre altres motius pel fet que, ja normalment, les remuneracions estan a la franja baixa.

Pel que fa al comerç, la mitjana del salari dels treballadors que feien al complet la seva jornada laboral era de 1.860 euros. En canvi, la dels 1.095 assalariats afectats per un ERTO, se situava en 1.688 euros. És a dir, 172 euros menys.

En l’hoteleria, la pèrdua de sou és encara més modesta. Així, els 768 treballadors en reducció de jornada o amb el contracte suspès tot just perdien, de mitjana 60 euros: 1.599 euros al mes pels 1.659 de la resta d’empleats del sector.

El tercer sector amb més ERTO era el dels serveis empresarials i immobiliaris, amb 311 assalariats afectats. En aquest cas, però, la davallada de remuneració era molt més important: de 346 euros. I és que el salari mitjà queia de 2.030 a 1.684 euros.

Encara més forta és la pèrdua de salari dels treballadors de les empreses dedicades al transport, l’emmagatzematge i les telecomunicacions. Els que no estaven en situació d’ERTO cobraven de mitjana 2.320 euros. En canvi, aquells que sí que se’ls havia aplicat alguna de les dues figures, tot just es quedaven en 1.646 euros. Per tant, de mitjana perdien 674 euros.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending