Mig miler de sol·licituds durant el 2023 per fer contractes laborals a menors

Els sectors més demandats són comerç i hostaleria, a més d’auxiliars per a les estacions d’esquí per als períodes de vacances o caps de setmana, i des d’Afers Socials s’assegura que no consta cap denúncia per explotació infantil

Joan Carles Villaverde durant la seva intervenció.
Joan Carles Villaverde durant la seva intervenció.

Entre el mes de gener i el setembre d’aquest any el Govern ha rebut quasi 500 sol·licituds per poder fer contractes laborals a menors des 16 i 17 anys. Les dades s’han facilitat durant una sessió del Comitè de drets de la infància de l’ONU i segons s’ha exposat, els sectors on més demandes es concentren és el comerç i l’hostaleria.

El Govern ha rebut 499 sol·licituds de contractes de treball per a menors d’edat en el que portem d’any. Així ho ha explicat el director del departament d’Afers Socials, Joan Carles Villaverde, durant l’examen d’Andorra al 94è període de sessions del Comitè de drets de la infància de l’ONU.

Villaverde ha donat les dades arran d’una pregunta que s’interessava per les mesures que s’apliquen per promoure la protecció dels drets dels infants en el sector privat. En aquest sentit ha detallat que la protecció dels drets dels infants en l’àmbit laboral està regulada a la llei de relacions laborals, en els articles 21, 22 i 23, on s’estableix el el tipus de treball que poden fer els menors i els requisits mínims per donar el permís de treball.

Així, ha detallat que cal presentar un expedient que ha d’incloure un certificat mèdic i un “inspector de treball format en la matèria” valora si la sol·licitud “està fonamentada i si les capacitats són correctes”.

Per tramitar un contracte cal presentar un expedient amb un certificat mèdic i un inspector de treball valora si la sol·licitud està fonamentada

D’aquesta manera, per als joves de 16 i 17 anys, que són les edats en què els menors poden incorporar-se al món laboral, existeixen tres tipus de sol·licituds: menors que en èpoques de vacances demanen treballar, menors que deixen els estudis i s’incorporen definitivament al món laboral o menors que demanen treballar els caps de setmana durant tot l’any.

Segons les dades facilitades per Villaverde, de les 499 sol·licituds rebudes, 141 corresponien a incorporacions definitives al món laboral, 286 eren per poder treballar en períodes de vacances i 72 per caps de setmana.

Pel que fa als sectors més sol·licitats, “generalment és el comerç, seguit de l’hostaleria i més de cara a caps de setmana o períodes de vacances, el de personal auxiliar d’estacions d’esquí”.

Finalment, Villaverde ha assegurat que al Govern no li consta cap denúncia per “abús o explotació infantil”, i ha remarcat davant dels participants a la comissió que “hi ha un inspector de treball específic” que fa aquest tipus de seguiment.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending