Jover insta patronal i sindicats a pactar una pujada de sous que, si no, es farà unilateralment

El portaveu de l’executiu considera que “seria millor” que hi hagués acord, malgrat les declaracions dels darrers dies que deixen clar que hi ha posicions molt allunyades, però avisa que, en cas contrari, l’executiu actuarà

Jover, a través del visor d'una càmera, a la ronda de premsa.
Jover, a través del visor d'una càmera, a la ronda de premsa. SFGA

El Govern ha llençat un clar avís: si no hi ha acord entre sindicats i patronals per una pujada salarial, pel 2023, actuarà “unilateralment”, un cop analitzi les dades en aquell moment. S’entén que cal garantir el poder adquisitiu de la ciutadania. Així ho ha advertit el ministre portaveu, Eric Jover, que també ha recordat que enguany ja s’ha actuat en aquest sentit, apujant tant el salari mínim com aquelles remuneracions per sota del sou mitjà.

Els darrers dies, patronal i sindicats han mantingut un intercanvi de declaracions que, ara per ara, deixen clar que un possible acord queda molt lluny. Des de la Confederació Empresarial es defensa que no és un bon moment per tornar a apujar sous, valoració totalment contrària a la que fan els representants dels treballadors.

Preguntat sobre la qüestió, Jover ha donat a entendre que la posició de Govern, en aquest cas, gira més cap a la dels sindicats, ni que sigui, en part. En els pròxims mesos caldria incrementar més el poder adquisitiu de la ciutadania. De fet, ha volgut recordar que en aquesta direcció ja es va actuar des de l’executiu. “Pel 2022, ja vam fer mesures vist que no hi havia acord entre patronals i treballadors”, ha apuntat. Així, es va incrementar per decret el salari mínim i es va fer una llei per incrementar aquells per sota del mitjà.

I de cara al futur, es creu que hauran d’augmentar-se més. Jover ha remarcat la crida al diàleg entre totes les parts. Agradaria que fos aquesta la fórmula a aplicar. “Creiem que si es poden produir acords, fins i tot per àmbits sectorials, seria millor”, ha indicat. Ara bé, també ha avisat que “si és necessari prendre mesures, dir unilateralment què es farà amb el sou mínim, ho farem”.

De moment, Govern dona encara mare de temps als agents socials perquè intentin assolir un consens. En tot cas, qualsevol acció es faria a inicis de l’any vinet. “Mirarem fins llavors com evoluciona la inflació i les dades i ho farem”, ha avançat.

Etiquetes

Comentaris (11)

Trending