L’Institut Guttmann farà un ‘inventari de la discapacitat’ durant quatre anys a Andorra

El Govern acorda un conveni amb la fundació catalana i des d’ara s’iniciarà un treball amb les persones residents al Principat amb diversitat funcional que vulguin que se’ls faci el seguiment; les dades que es recullin han d’ajudar a adoptar polítiques públiques pel sector

La ministra Judith Pallarés donant explicacions al seu despatx.
La ministra Judith Pallarés donant explicacions al seu despatx. Toni Solanelles

La fundació catalana Institut Guttmann durà a terme durant quatre anys un treball d’anàlisi de les persones amb diversitat funcional que resideixen al Principat. Evidentment, les persones amb discapacitat que vulguin participar del projecte, que pretén fer aflorar necessitats i discriminacions que pateix aquest sector de la societat, ho podran fer de manera voluntària. S’hi hauran d’inscriure. L’objectiu és aconseguir obtenir un seguit de “dades agregades” que contribueixin a adoptar polítiques públiques.

Tot plegat ho ha explicat la ministra d’Afers Social, Joventut i Igualtat, Judith Pallarès, que aquesta tarda ha anunciat l’aprovació d’un conveni entre el Govern d’Andorra i la institució catalana dedicada a la neurorrehabilitació. L’acord ja va ser exposat anit als representants de les entitats del tercer sector del Principat agrupades en la Comissió de participació de les entitats cíviques en l’àmbit dels serveis socials i sociosanitaris (COPEC). I va tenir una “bona rebuda” segons Pallarès.

La Conava té registrades 1.200 persones. Però d’aquestes cal descomptar els menors d’edat, que no poden participar en el projecte que lidera Guttmann

Les entitats i associacions han de ser els canalitzadors de la iniciativa, encara que la inscripció i el seguiment es farà de manera individualitzada i, per tant, persones amb diversitat funcional que no formin part de cap col·lectiu organitzat també es podrà registrar al projecte Participa. Hores d’ara hi ha al voltant d’un miler de persones que potencialment es podrien acollir al programa. La Conava té registrades 1.200 persones. Però d’aquestes cal descomptar els menors d’edat, que no poden participar en el projecte que lidera Guttmann.

Pallarés, que ha recordat que des que ella està al capdavant del ministeri, “ens hem focalitzat molt en el tema laboral”, és a dir, en aconseguir la plena inserció en el món del treball de les persones amb discapacitat tot partint de la base d’allò que pot fer qualsevol persona i no pas del que no pot fer, ha explicat que el conveni amb la fundació catalana és molt “dinàmic” i que si en qualsevol moment dels quatre anys que dura l’acord es detecten necessitats clamoroses, es podrà actuar d’immediat

Com que la informació que es recull és individualitzada, “es parteix de zero”. Alhora, ha recordat la ministra, les disfuncions, les discapacitats, tenen una evolució en el temps que farà que el seguiment de les persones que s’acullin en el programa sigui clau atès que no és el mateix trobar-se en l’any 1 d’una malaltia degenerativa, per posar un exemple, que fer-ho en l’any 4. Evidentment, les necessitats són diferents. Pallarés ha vingut a dir que el treball de l’Institut Guttmann serà molt important a l’hora d’implementar polítiques en pro de les persones amb discapacitat.



“La FAAD és una entitat necessària”

La titular d’Afers Socials, Judith Pallarés, tot i assegurar que “parlo amb tothom”, ha destacat la importància de la continuïtat de la Federació d’Associacions de persones amb diversitat funcional (FAAD) per tal que faci d’interlocutor entre administració i el sector afectat. Pallarés, que ha explicat que darrerament s’han incorporat dos col·lectius més a la FAAD i ara ja en són quatre, que, per ara, garanteixen la seva continuïtat, ha assegurat que la FAAD “és una entitat necessària” per molt que cada associació que la constitueix tingui “les seves especificitats”. Però “val la pena potenciar la idea de la FAAD i es reforci i hi puguem tenir una interlocució”.



 

Comentaris (1)

Trending