Igualtat crea un Pla integral sobre la victimització secundària per acabar amb les males praxis

Es realitzaran diverses accions per donar a conèixer als professionals que intervenen en casos de violència de gènere o col·lectius vulnerables la millor forma d’actuar en la seva atenció

El ministeri d'Afers Socials està ubicat a Clara Rabassa.
El ministeri d'Afers Socials està ubicat a Clara Rabassa. Toni Solanelles

El departament d’Igualtat, corresponent al ministeri d’Afers Socials, ha creat i presentat un Pla integral sobre la victimització secundària. L’objectiu de la seva implementació és poder treballar sobre les males praxis que poden cometre els professionals que intervenen no únicament en casos de violència de gènere, sinó també amb altres col·lectius vulnerables. D’aquesta manera, mitjançant un document i diverses formacions, es traslladaran les millors pràctiques en el moment d’actuar en aquestes situacions.

Quan una víctima de violència de gènere, o que ha patit algun cas de discriminació a causa de les seves condicions, denuncia la situació, es pot patir una revictimització. Aquest concepte fa referència al fet que, a causa de males praxis per part dels professionals que les atenen, es converteixen, de nou, en víctimes. La cap d’àrea de Polítiques d’Igualtat, Mireia Porras, ha presentat aquest divendres un Pla integral que té com a finalitat instruir i donar a conèixer a les persones dels diferents departaments que intervenen com ha de ser la seva actuació.

El Pla integral no se centrarà únicament en les víctimes de violència de gènere, sinó també per a les persones amb discapacitat, del col·lectiu LGTBIQ+, nouvingudes, infància, adolescència o gent gran. En definitiva, qualsevol persona vulnerable de patir discriminació o situacions de violència. Porras ha assenyalat que el primer pas serà fer arribar als diferents departaments una mena de manual on s’inclouen les bones pràctiques. “D’aquesta manera el poden començar a llegir i anar prenent consciència”, ha explicat.

Posteriorment, però, es té la finalitat de fer formacions per a aquests professionals, “perquè puguin conèixer en profunditat el Pla i evitar les males praxis”. La importància d’aquest nou Pla recau en el fet de protegir a la víctima i que no es produeixi aquesta situació que complica encara més un procés que, per si mateix, ja és difícil per a aquestes persones. Per tant, és clau que els professionals que els atenguin tinguin les capacitats, els coneixements i les ferramentes necessàries per fer-ho com es mereix.

ELS LOCALS D’OCI NOCTURN, ESPAIS PER CONSCIENCIAR SOBRE LA VIOLÈNCIA

La presentació del Pla integral s’ha fet en el marc de la commemoració del Dia Internacional contra la violència envers les dones. Dins d’aquest context, Porras ha presentat les diferents accions que es duen a terme des d’Igualtat, així com la campanya anual que es prepara per conscienciar sobre aquesta xacra. Per al 2022 el focus s’ha centrat en els locals d’oci nocturn, on es concentren joves, un sector que cada any es mostra més vulnerable a la violència masclista.

Mitjançant adhesius, que ja s’han començat a repartir als diferents locals, es traslladen diferents situacions que comporten un abús i que, en certa manera, estan normalitzats per molts joves. L’eslògan escollit és ‘No t’equivoquis. És violència’. A més, s’inclouen dos QR que porten un al programa per a la promoció de les relacions no violentes i l’altre al servei d’Atenció a les víctimes de violència de gènere.

1125 Campanya 25N 1
 
1125 Campanya 25N 2
 

 

Etiquetes

Comentaris

Trending