Govern pagarà el dipòsit i el primer mes de lloguer als joves que es vulguin emancipar

El programa, amb un pressupost inicial i ampliable de 200.000 euros, també preveu que, si el pis que es troba no està al centre del país, es pagui l’abonament del transport públic durant un any

El programa ha estat presentat pel ministre de Joventut, Víctor Filloy.
El programa ha estat presentat pel ministre de Joventut, Víctor Filloy. SFGA/J.A.VILADOT

El Govern vol facilitar als joves que es puguin emancipar. Per això, impulsarà a partir d’aquesta mateixa setmana un programa d’ajuts que els facilitarà l’accés a l’habitatge. En concret, es pagarà els dos mesos de dipòsit que s’acostumen a demanar a l’hora de llogar un pis més la renda del primer mes. A banda, també es preveu subvencionar el transport públic si el lloc de residència es fora de les parròquies centrals. En global, la partida pressupostària prevista és de 200.000 euros.

El ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, ha revelat els principals detalls d’un programa que, ha recordat, formava part del pinyol de l’acord de legislatura tancat entre Demòcrates, Liberals, i Ciutadans Compromesos. Anirà destinat als joves d’entre 22 i 30 anys i amb uns ingressos que se situïn entre el salari mínim i un màxim de 24.000 euros bruts anuals. També caldrà acreditar cinc anys de residència efectiva i legal al país, amb l’excepció, per exemple, d’aquells que hagin estat fora cursant estudis.

“Ara és que mai és justifica aquest programa amb aquesta situació de pandèmia, en la qual moltes trajectòries vitals de joves s’han vist truncades”, ha defensat el ministre Filloy

Les ajudes, que es podran començar a demanar aquesta setmana i que es tramitaran de forma àgil -entre sis i set dies, ha assegurat Filloy- preveuen tres punts. En primer lloc, cobrir el dipòsit que s’ha de donar per accedir a un pis de lloguer, sempre que la renda no superi uns màxims que estaran marcats al reglament que desenvolupa el programa. Per exemple, 657 euros per a un habitatge d’una habitació. En segon lloc, també s’assumirà la quota del primer mes.

A banda, s’aposta per fomentar la descentralització de la residència dels joves. Així, una tercera part del programa estableix el pagament de l’abonament anual del transport públic en el cas que el pis que es trobi no estigui a cap de les dues parròquies centrals. Filloy ha deixat clar que, a més, els joves que es beneficiïn del pla podran seguir demanant els ajuts a l’habitatge ja existents. La iniciativa té una partida inicial de 200.000 euros anuals, tot i que, si fa falta, s’ampliarà.  

Filloy ha indicat que un programa d’aquestes característiques “es justifica ara més que mai amb aquesta situació de pandèmia, en la qual moltes trajectòries de joves s’han vist trucades”. Per això, es considera que “cal donar aquest impuls per ajudar-los a fer el pas cap a l’emancipació tan desitjada; que el puguin fer i iniciar el seu nou projecte de vida”. També ha recordat que la darrera enquesta feta específicament sobre el col·lectiu, l’any passat, evidenciava que una demanda majoritària era disposar de subvencions per poder trobar un pis de lloguer i deixar la residència familiar.

El ministre ha volgut posar en relleu que, de fet, els joves ja tenen ara mateix suport per a les despeses d’habitatge, amb el programa general d’ajuts al lloguer. De fet, ha recordat que són un dels col·lectius especialment afavorits i que, en la convocatòria del 2020, els 72 sol·licitants que hi pertanyen tenen una ajuda mitjana de 150 euros mensuals. Aquetes, ha indicat, seran compatibles amb el nou programa.

 

Comentaris (29)

Trending