El Govern defineix a l’ONU l’avortament com a “debat social”

La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, presentarà els resultats de l’Informe Nacional Voluntari aportat per l’Executiu al Fòrum Polític d’Alt Nivell de les Nacions Unides a Nova York

Seu de l'ONU a Nova York.
Seu de l'ONU a Nova York. ARXIU

Aquest vespre, al volt de les 21:00 h, es produirà la segona intervenció andorrana a la seu de les Nacions Unides. En aquesta ocasió, serà la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, qui presentarà els resultats de l’Informe Nacional que el Govern ha traslladat a l’ONU, on es recullen els esforços que s’han fet per treballar pels disset Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). El tercer fa referència a la ‘Bona salut i benestar’ i entre els subapartats es contemplen els ‘drets sexuals i reproductius’. Aquí, l’Executiu es desmarca de l’avortament, assenyalant que és un “debat social”.

L’ODS número tres gira al voltant de la ‘Bona salut i benestar’. El Govern exposa diferents accions i dades al voltant de la salut mental, explicant el Pla Integral de Salut Mental i Addiccions (PISMA) o la reducció dels accidents de carretera, entre altres. En arribar al 3.7, arriba un dels temes de principal debat actualment al país, com és la ‘Promoció dels drets sexuals i reproductius’. En aquest apartat, l’Executiu assegura que “és una acció clau”, i que s’organitzen, en col·laboració entre diversos ministeris, “activitats educatives a les escoles” sobre aquest àmbit.

Així mateix, s’indica la creació del Servei d’Atenció Integral a la Dona (SIAD), al març del 2020. Que, segons expliquen “pretén convertir-se en un espai públic d’informació i assessorament per a qui necessita orientació en matèria sexual i reproductiva, inclosa la planificació familiar”. I és el SIAD qui asseguren que preveu la possibilitat “d’atendre al pacient en una etapa de la interrupció de l’embaràs”. I així és com s’obre el meló, i es tanca més ràpidament del que caldria esperar amb un tema que ha centrat, en més d’una ocasió, l’atenció política i que ha generat certs conflictes.

El Govern, sense fer-ho clarament, es desmarca d’aquesta qüestió enfront l’ONU. A l’informe s’assenyala que “no hi ha dubte que la qüestió de la despenalització de l’avortament és un tema de debat a la societat andorrana”. A la societat, que no al Consell General o a l’Executiu. No és una qüestió d’estat, sembla que en cap cas. S’afegeix que també és “una de les principals demandes dels moviments feministes del país, que en els darrers anys han defensat per avançar en aquest tema”. De fet, aquesta mateixa tarda, la presidenta d’Stop Violències, Vanessa Mendoza Cortés en parlarà d’aquest tema també a Nova York.

I aquí finalitzen les referències que en fa el Govern a l’informe sobre un dels temes que ha generat més rebombori no únicament a nivell social, com s’assenyala al document, sinó també a la classe política amb el més que esmentat informe. També amb les múltiples declaracions, més que contraposades, d’ambdós Coprínceps. Però el tema es tanca ràpidament i es passa a parlar de la reproducció assistida, com “un dels majors avenços de la ciència i que ha ajudat a resoldre molts problemes relacionats amb la infertilitat”.

Comentaris (2)

Trending