Es busca una fórmula alternativa als TPVs tàctils que no poden fer servir els invidents

L’entitat lamenta que els nous aparells suposen “una pèrdua d’autonomia” per al col·lectiu que o bé ha de donar el seu número secret o bé anar acompanyat per poder fer un pagament i s’ha contactat amb una empresa especialitzada per trobar una solució

El client d'un establiment pagant amb targeta en un TPV nou.
El client d'un establiment pagant amb targeta en un TPV nou. G. P.

L'Associació de Discapacitats Visuals i Auditius d'Andorra (ADVAA)  es mostra preocupada per l’efecte negatiu que està tenint els nous TPVs entre el col·lectiu d’invidents o de gent amb visió reduïda. Alerten que els suposa una pèrdua d’autonomia i reclamen als bancs que facin canvis, demanda que el sector no veu viable. De moment, des de l’entitat s’ha posat en contacte amb una empresa especialitzada per intentar buscar una solució i poder-la proposar a l’ABA.

Fa uns mesos, la major part d’establiments del país van haver de canviar els aparells per cobrar amb targeta de crèdit. Es van distribuir uns de més moderns, que funcionen amb pantalla tàctil. Ara bé, aquests representen un problema per a aquelles persones amb visió reduïda o directament invidents, com avisa la també presidenta de la FAAD, Diana Figueras. Antigament, podien introduir el pin de la targeta guiant-se pel tacte. Ara, això és impossible.

“Ara o va acompanyat per algú o ha de dir quin és el seu número secret per poder pagar”, alerta la dirigent de la Federació, que lamenta que això suposa una greu “pèrdua d’autonomia”. Per això, es va voler parlar amb l’Associació de Bancs (ABA) que, però, no els ha donat una resposta que els convenci. “No els volen canviar”, apunta.

Per això, Figueras explica que “estem en contacte amb una empresa privada que ens ha d’ajudar a buscar una solució que presentarem als bancs”. I és que la proposta que se’ls va fer des de la patronal del sector no era prou sòlida. “Només funcionava amb números perifèrics, no pas amb tot”, indica.

Des de la FAAD s’explica que, de moment, no tots els establiments del país han canviat els aparells. “Alguns tenen els dos, per ara”, ha apuntat. El problema, però, continua sent greu per aquest col·lectiu. “Com a país, hem fet un pas enrere; els bans ho han d’entendre i, també, Govern”, comenta Figueras, que considera clau “poder garantir l’autonomia de les persones”.

Per això, s’ha optat per mantenir el contacte amb la patronal bancària i amb aquesta empresa especialitzada. “Estem esperant tenir aquesta proposta i poder presentar-la”, ha manifestat la presidenta de la Federació.

Comentaris (5)

Trending