I aquesta exigència, que la CASS contempla des dels darrers dies d’abril, està generant molts mals de caps a persones que, en quedar-se vídues, volen sol·licitar la pensió. En efecte, per a una persona de 80 o més anys -o, de fet, els que sigui però poc habituada a tràmits burocràtics- haver d’annexar el certificat de penals a la sol·licitud pot ser tot un daltabaix. I més encara si es tracta d’un resident que hagi estat vivint en un altre país. Un resident espanyol que fins als 30 anys va viure al seu país i que ara, per fer-ho bé, necessitarà, potser, els penals d’Espanya i els d’Andorra. Tot plegat, han advertit les fonts, un maldecap majúscul.
Però el requisit és el requisit. I el formulari de la CASS vigent des del 29 d’abril recull clarament en un dels apartats que el sol·licitant manifesta “que estic assabentat/ada que, segons l’article article 180.4 de la Llei 17/2008 modificat per la Llei 4/2025, no es pot reconèixer el dret a una pensió de reversió (viduïtat) a la persona que hagi estat condemnada per un delicte d’homicidi dolós, assassinat, violència de gènere, maltractament i/o lesions en l’àmbit domèstic, quan la víctima sigui la persona causant de la pensió”. I, per tant, “a aquest efecte, em comprometo a presentar un certificat d’antecedents penals emès per l’autoritat judicial competent que acrediti la inexistència de condemnes pels delictes esmentats”.
És en aquest marc que cal presentar la documentació esmentada. I és que via el projecte de llei del pressupost aprovat el 30 de gener -a través d’una disposició final- es va incloure un apartat quart a l’article 180 de la Llei de la CASS que deixa clar que “no pot tenir la condició de beneficiari de la pensió de reversió que li hagués pogut correspondre la persona condemnada per un delicte d’homicidi dolós o d’assassinat o per un delicte de violència de gènere o per un delicte de maltractament i/o lesió en l’àmbit domèstic quan la víctima sigui el subjecte causant de la pensió”.
Aquest canvi potser va passar desapercebut en ser, en certa manera, una modificació de tot sentit comú i lògica, i atès, a més, que els països de l’entorn ja fa temps que ho tenen integrat en el seu ordenament jurídic. Però no s’havia pensat en les conseqüències que podia tenir a la pràctica per un col·lectiu que, sovint, no té tantes facilitats de moviment burocràtic com altres generacions.
Comentaris (5)