Degoteig de baixes constant i complex clima laboral a la Fundació Nostra Senyora de Meritxell

La institució emmarca l’elevada rotació de personal per “l’alta exigència laboral i professional” que es donen en certes corporacions com la que regenta un centre sociosanitari amb uns 600 usuaris i uns 350 treballadors

Una imatge de la façana de la Fundació Nostra Senyora de Meritxell.
Una imatge de la façana de la Fundació Nostra Senyora de Meritxell. Toni Solanelles

Com més va, pitjor. O aquesta és la sensació que percep una part important del personal de la Fundació Nostra Senyora de Meritxell. El degoteig de baixes a la institució és constant i s’emmarca, segons diverses fonts, en un complexe clima laboral que fa temps que dura i que va associat a una fèrria direcció i a la distància que hi ha entre el nucli dur del centre i la resta d’empleats, que també transcendència a nivell salarial i a nivell de jornada laboral.

Des de fa temps que personal de diversa naturalesa està mostrant el seu malestar. De fet, la rotació és constant. I hi ha hagut baixes, fins i tot, de personal que portava anys al centre o que tenia càrrecs de relativa responsabilitat. En aquest sentit, les fonts consultades han indicat que un dels elements que causa crispació laboral és el fet que, sovint, hi ha comandaments intermedis o personal d’un nivell teòric inferior que té més formació que aquelles persones que ocupen les diferents direccions en què es distribueix la institució.

Les sortides, segons fonts oficials de la institució, “en gran part venen motivades per aspiracions de creixement professional o personal o per no haver complert algunes expectatives”

Alts responsables de recursos humans, de comptabilitat o d’informàtica han deixat la institució els darrers mesos. I ho han fet, segons les fonts consultades, per aquest malestar laboral que dura fa temps. I per aquestes direccions suposadament enrocades. D’una forma planera, alguns dels treballadors han indicat que “hi ha una diferència molt notable de condicions de tot tipus entre els ‘dinosaures’ i les noves fornades de personal, molt millor formades, i que no són valorades perquè posen en risc el benestar laboral dels que porten anys i panys en els seus llocs, siguin merescuts o no”.

Evidentment, des de la direcció de la fundació s’ha negat tot això. L’alt volum de rotació, han assegurat fonts oficials de la direcció, és habitual “en institucions tan grans i on hi ha una alta exigència laboral i professional”. Les sortides, segons aquestes fonts, han destacat que “en gran part venen motivades per aspiracions de creixement professional o personal o per no haver complert algunes expectatives”.

Un dels departaments que segons els treballadors més rotació de personal té és el de gestió de persones, justament. De fet, no només ho diuen els treballadors. Cada cop que hi ha una baixa o un procés de selecció, molts col·laboradors de la fundació acaben rebent comunicacions i aquestes són contínues. Amb tot, des de la institució s’assegura, per exemple, que l’àrea de recursos humans està “plenament consolidada amb quatre tècnics” i quant a les remuneracions, la justificació és que “bandes salarials establertes per una empresa externa que van ser aprovades pel patronat”.

Comentaris (35)

Trending