Casal s’ha referit al resultat de l’estudi encarregat, a instàncies d’Andorra Endavant, sobre la possibilitat d’instal·lar aquestes edificacions -les ‘tiny houses’- a terrens públics. I la conclusió, s’entén, és palmària. “Resumidament, el concepte té un encaix complicat al nostre territori”, ha explicat el portaveu, tot recordant que “acaben sent construccions unifamiliars” que, a més, treuen poc rendiment al sòl quan, en canvi, el Principat és “un lloc de reduïdes dimensions i amb una orografia tossuda”.
En canvi, remarca, “l’anàlisi es decanta cap a una proposta de construccions modulars, de fusta, que ja va en línia amb el que fa el Govern”. I és aquí on ha explicat que “es fa el projecte i es prefabrica a fora”. Es tracta del sistema que ja es farà servir a l’edifici de l’avinguda del Pessebre i que també s’utilitzarà al segon bloc de la Borda Nova i al projecte conjunt amb el comú d’Andorra la Vella al costat del Cedre, a Santa Coloma.
“El que demostra l’estudi és que l’opció que havia agafat Govern era la més raonable”, defensa Casal. Així, considera que “és millor poder fer aquests edificis amb arquitectura modular per accelerar els terminis de construcció. I, a banda de més velocitat a l’hora de tenir els pisos disponibles, hi ha una altra avantatge: “més eficiència en l’ús del sòl”.
El sistema, admet Casal, es podria fer servir en un projecte d’habitatge que es pugui llançar a la Massana, aprofitant justament el terreny que el comú cedirà i que va ser la base de l’estudi. “S’analitzarà arquitectònicament i amb la normativa aplicable. En funció de la viabilitat, seguiríem amb aquesta estratègia que ens permet accelerar de forma notable els terminis de construcció”, ha comentat. Sobre la possibilitat que algun dels projectes acabi sent pensant per a temporers, Casal ha apuntat que toca més a administracions implicades en la gestió de dominis esquiables, però també ha assenyalat una altra qüestió. “Al final, són vasos comunicants. Si dotem el país d’un parc assequible, qui en gaudeixi no ocuparà altres unitats immobiliàries i deslliuraran altres pisos”, ha indicat.
Justament, el consell de ministres ha aprovat aquest dimecres licitar la segona fase de les obres de l’edifici a l’avinguda del Pessebre. En aquest cas, es tracta d’unes obres el cost de les quals es repartiran entre el mateix Govern i el comú escaldenc. En concret, consisteixen en els treballs d’arquitectura i les instal·lacions d’aigua, llum o emergències. De moment, l’executiu ja ha posat fil a l’agulla en la seva part del projecte amb l’inici de l’estructura de fusta i dels elements estructurals dels nuclis d’escales i dels ascensors. La segona fase s’iniciaria a la tardor i hauria d’estar enllestida, també a la tardor, de l’any vinent.
La previsió és que l’edifici estigui enllestit a la tardor del 2026. Una vegada acabat, el parc públic d’habitatge de lloguer assequible del Govern sumarà 34 nous pisos disponibles, d’1 a 3 habitacions i cinc estudis.
Comentaris (5)