“Ara toca fixar-se amb el tema de les pensions més baixes”

Govern admet que estudia un increment notablement superior a l'IPC en les prestacions i els salaris que queden més lluny del sou mínim

Fèlix Zapatero gesticulant ostensiblement en presència de Víctor Filloy durant la compareixença.
Fèlix Zapatero gesticulant ostensiblement en presència de Víctor Filloy durant la compareixença. C. ESTEVE / SFGA

“Posats a reivindicar, s’han de buscar mecanismes de millora de les pensions baixes. Després dels avenços en relació al tercer pagador i a la podologia, ara toca fixar-se en el tema de les pensions més baixes.” El president de la Federació de la Gent Gran, Fèlix Zapatero, no s’ha estat de romanços davant el ministre d’Afers Socials, Víctor Filloy. El titular ministerial ha acabat admetent que el Govern està estudiant els elements a incloure en una nova llei de mesures urgents de caràcter social, i que s’avalua un increment notablement superior a l'IPC en les prestacions i salaris més escadussers.

Tant la reflexió de Zapatero com l’admissió de Filloy s’han donat durant la compareixença que han protagonitzat tots dos per presentar el conveni entre l’administració i la Federació de la Gent Gran pel qual el Govern aportarà 17.000 euros aquest any, i previsiblement els tres següents, perquè els padrins tinguin garantides les activitats que fan a través dels diversos col·lectius parroquials de la gent gran. Tant el president de la federació com el ministre han reconegut que l’ “estabilitat econòmica” que aporta l’acord és un baló d’oxigen per a la gent gran, més encara després que hagi quedat clar durant el pic de la pandèmia i el confinament que es tracta sense cap mena de dubte de la fracció poblacional més fràgil. Un 15% dels residents al país podria ser considerada gent gran segons Zapatero.

S’ha signat un conveni entre l’administració i la Federació de la Gent Gran pel qual l'administració aportarà 17.000 euros aquest any, i previsiblement els tres següents

Filloy ha assegurat que l’aportació governamental és un reconeixement a la tasca que està fent la federació i, també i més concretament, a les activitats que ofereix “de manera setmanal quan no diària”. Per al ministre, aquestes activitats són fonamentals com a complement per tal que els padrins puguin continuar vivint tant temps com sigui possible en els seus propis domicilis. De fet, i tot i que la Federació de la Gent Gran ja reivindica que es comenci a plantejar l’ampliació de les residències actuals sinó crear-ne alguna de nova, el responsable ministerial ha explicat que es manté ben viva “la reflexió interna sobre el model assistencial”. La residència tradicional “té avantatges però també inconvenients” tal i com hauria posat de relleu la Covid.

D’aquí que “estem mirant de buscar nous models en dues línies concretes” de reflexió: “Que la gent gran es pugui mantenir el màxim de temps a casa seva” i que es puguin crear “estructures intermèdies abans d’arribar a un centre residencial”. En aquest segon apartat s’hi estaria treballant molt profundament, tot i que Víctor Filloy no ha donat més pistes. Sí que a preguntes d’un dels vicepresidents de la federació també presents a la compareixença, que s’ha interessat per la possible reobertura de les cases pairals, el ministre ha explicat que de moment se segueixen els protocols sanitaris i també estan tancats els centres de dia allotjats en els espais residencials. D’aquí que s’està avaluant la possibilitat d’activar centres de dies fora de les residències, encara que això té un cost molt important en recursos econòmics i humans.

S’està avaluant la possibilitat d’activar centres de dies fora de les residències, encara que això té un cost molt important en recursos econòmics i humans

L’acte de presentació del conveni ha estat més que el conveni en sí, que ha estat del que menys s’ha parlat, una reflexió general sobre diversos aspectes socials. Zapatero ha demanat poder mantenir el mateix nivell d’informació que la federació va rebre durant el confinament en cas d’un nou episodi de rebrot del coronavirus aquesta propera tardor i hivern. El president de la gent gran, durant molts anys lligat professionalment a la CASS, ha assegurat sense que Filloy l’hagi contradit que Govern i SAAS tenen estocat material sanitari per lluitar contra la Covid per dos mesos de reclusió. També ha dit que ben aviat s’ampliarà el tercer pagador (l’assegurat només paga d’entrada el que li pertoca i no avança diners que després la CASS retorna) als metges especialistes i a les activitats de laboratori mèdic i radiologia. I ha demanat més activitat preventiva més enllà de les campanyes sobre càncer de mama. Posant especial èmfasi en la pròstata o el colon.

Sobre l’increment de les pensions més baixes per sobre de l’IPC, Filloy ha afirmat que “s’hi ha començat a reflexionar, no diré que no”, i ha explicat que la voluntat és que les pensions més baixes, “les que estan per sota del salari mínim, han d’anar creixent de manera constant”. El punt de partida de l’anàlisi és un augment superior a l'IPC, i si pot ser, al tomb del 3,2%, que és el que es va incloure en la darrera llei de mesures urgents. El ministre ha deixat clar que aquest increment no només seria per a les pensions sinó també en relació als salaris més minsos. Tant Zapatero com Filloy han recordat l’existència de les pensions de solidaritat per poder dotar les persones que tenen unes remuneracions més baixes “d’un mínim de qualitat de vida”.

Habitatge

El titular d’Afers Socials, que ha explicat que s’està acabant de tancar una enquesta nacional respecte de les persones de més de 70 anys i de més de 80 que aportarà moltes dades per poder millorar l’atenció als col·lectius esmentats, també ha estat demanat per qüestions relacionades amb l’habitatge. En aquest sentit, el ministre ha explicat que durant aquest mes d’agost s’està preparant una Taula d’Habitatge per al mes que ve on s’haurien de decidir quins aspectes inclourà la nova llei de mesures urgents en la matèria. Ja s’ha fet una roda de contactes amb diversos actors socials i econòmics per veure, per exemple, si cal o no mantenir l’obligació de renovació automàtica dels contractes o si es congelen novament els preus dels lloguers, ha posat com a exemple.

Víctor Filloy també ha assegurat que s’ha de fer una reflexió més àmplia sobre diversos aspectes, com ara l’Institut Nacional de l’Habitatge i la seva creació o la promoció d’habitatge d’ús social. En aquest sentit i en el marc del projecte Horitzó 2023 cal veure si és necessari l’habitatge que s’havia previst a la zona de la Borda Nova d’Andorra la Vella, a tocar de Jovial. El conveni es manté inalterable però el comú de la capital ja ha manifestat que per ell, ara per ara, aquesta iniciativa queda ajornada. Filloy no ha estat tan contundent en aquest sentit.

Comentaris (4)

Trending