Andorra Endavant es queda sola a l’hora de discutir les indemnitzacions a les dones maltractades

La formació anuncia esmenes a la proposició de llei que fixa que l’Estat rescabalarà les víctimes si l’agressor no ho fa, fet que, remarquen els grups impulsors, no suposa en cap cas “exonerar-lo” d’aquesta responsabilitat, ja que després Govern haurà de reclamar els diners

Una sessió al Consell General.
Una sessió al Consell General. SERGI PÉREZ / CONSELL GENERAL

Relativa sorpresa al Consell General. La proposició de llei perquè l’Estat assumeixi, si cal, les indemnitzacions a les víctimes de qualsevol violència vers les dones ha superat el primer tràmit parlamentari: el de la presa en consideració. És a dir, el text passa un primer filtre i, ara, s’obre la porta a què els grups facin esmenes. És el que vol fer Andorra Endavant, que malgrat la seva oposició a la proposta, ha votat a favor, justament, amb aquest objectiu: fer-hi canvis. En tot cas, ha quedat clar que la formació que lidera Carine Montaner està sola en el seu plantejament. Les altres bancades han defensat que la legislació ha de garantir aquest rescabalament i que això suposa exonerar de responsabilitat els agressors.

Vista l’oposició que, des de dies, Andorra Endavant havia mostrat al text, ha generat certa sorpresa el fet que s’hagi optat per no votar negativament a la presa en consideració del text. Ara bé, la formació, a través de la seva consellera general Noemí Amador, ha deixat clar que no comparteix el que es vol fixar legalment. S’assegura que també volen “erradicar la violència de gènere” i que hi hagi “una protecció efectiva a les víctimes”, però s’entén que “això no pot passar a qualsevol preu i molt menys si es treu responsabilitat als agressors”.

 Demòcrates, Concòrdia i PS retreuen AE que es vulgui tergiversar el que diu la llei: “M’han sorgit dubtes de si se l’havia llegit”, ha etzibat la ‘taronja’ Maria Martisella

I és que, al seu entendre, la llei “obre la porta a què l’Estat assumeixi les indemnitzacions quan l’agressor no ho pugui fer i això és contraproduent”. Amador ha alertat que “s’envia un missatge perillós: que la violència pot sortir gratis a qui no pugui pagar”. Per això, l’oposició a un text al qual, ha avançat, faran esmenes. “Proposem alternatives que reforcin els mecanismes de recuperació de les víctimes, com ara uns fons alimentat per les multes dels agressors solvents”, ha avançat. Una sortida clau, es defensa, perquè “no podem carregar sobre l’Estat la responsabilitat que és de l’agressor”.

Les formacions signants de la proposició de llei (Demòcrates, Concòrdia, PS, Ciutadans Compromesos i el conseller general no adscrit Víctor Pintos), però, han criticat aquesta postura. Especialment dura ha estat Núria Segués, des de Concòrdia, tot recriminant a AE algunes frases publicades en articles d’opinió. “Han fet afirmacions que no són fidels ni al text proposat ni a la seva filosofia”, ha etzibat, tot remarcant que “en cap cas s’elimina o minimitza la responsabilitat; al contrari, el que estem fent és que la víctima no quedi desemparada”.

Des de Demòcrates, Maria Martisella també ha llançat un dard a Amador. “M’han sorgit dubtes de si s’havia llegit la llei”, ha apuntat durant la seva intervenció. En aquesta, ha volgut fer un resum del que diu el text i, sobretot, deixar clar que l’Estat tindrà l’obligació de demanar els diners pagats a l’agressor condemnat. “No li sortirà gratis”, ha reiterat.

Per la seva banda, des del PS, Judith Casal també ha volgut reiterar l’objectiu de la llei: “lluitar contra la violència vers les dones”. I, sobretot, ha defensat fermament que “no vol dir que s’exonerin els agressors; l’Estat sempre es podrà rescabalar d’aquesta indemnització i, per tant, no manllevem cap responsabilitat individual”. A la vegada, ha recordat que, vistes les xifres facilitades per la Justícia, els diners que hauria hagut de posar Govern els darrers anys són una quantitat baixa. “Veient l’import del que parlem, paga la pena que Andorra sigui més proteccionista i garantista vers les dones i els infants víctimes d’aquesta xacra”.

VISTIPLAU A LES LLEIS VINCULADES A LA DUANA

La sessió parlamentària s’havia iniciat amb l’aprovació de dues lleis que han superat el tràmit parlamentari amb un ampli consens. Per un costat, el nou Codi de Duana. Per l’altre, la modificació de la Llei de mercaderies sensibles. Aquest segon text introdueix diverses mesures per lluitar principalment contra el contraban de tabac, com ara l’obligatorietat de pagar amb targeta o transferència bancària les compres d’aquelles quantitats superiors a un quilogram o cinc cartrons. Els dos projectes legislatius han superat per unanimitat i assentiment la votació. A la vegada, s’ha validat l’adhesió d’Andorra al protocol contra l’ús a la guerra de gasos asfixiants i tòxics.

Comentaris (9)

Trending