Amnistia Internacional colla Andorra davant l’ONU pel procés judicial obert a Vanessa Cortés

El representat de l’ONG davant el Consell dels Drets Humans avisa que les acusacions “vulneren la llibertat d’expressió” i exigeix la retirada dels càrrecs en un procediment que l’ambaixador Joan Forner defensa com a correcte

Vanessa Cortés, durant el missatge que ha fet arribar al Consell de Drets Humans de l'ONU.
Vanessa Cortés, durant el missatge que ha fet arribar al Consell de Drets Humans de l'ONU.

La polèmica generada pel procés judicial obert contra la presidenta de Stop Violències, Vanessa Cortés, ha tornat a les Nacions Unides. Si l’origen de tot plegat va ser la compareixença de l’activista davant el comitè per a l’eliminació de la discriminació contra la dona (CEDAW), aquest cop ha estat davant el Consell dels Drets Humans, que avaluava els avenços d’Andorra i havia d’aprovar el darrer examen periòdic. Tant la mateixa líder feminista com Amnistia Internacional han retret al Govern que la qüestió s’hagi judicialitzat.

En la sessió que ha servit per donar el vistiplau a l’informe d’Andorra, la mateixa Cortés ha intervingut mitjançant un vídeo en el qual ha exposat la seva situació. Així ha recordat que el Govern només “s’hagi limitat a prendre nota de les recomanacions fetes per Holanda” en les quals es demanava “detenir l’assetjament judicial i les represàlies” contra ella. Davant el fet que, en resposta, l’executiu va desmentir cap persecució, la presidenta de Stop Violències ha remarcat que “m’enfronto a un assetjament judicial derivat de la meva col·laboració amb la CEDAW i per declaracions a la premsa”.

Tant l’activista feminista com l’ONG han reclamat també la despenalització de l’avortament davant el Conell de Drets Humans de Nacions Unides

De fet, ha remarcat que se li imputen de delictes de difamació, contra els Coprínceps i contra la reputació de les institucions. En total, ha assegurat, podria afrontar una pena de quatre anys de presó i 30.000 euros de multa. Per això, ha instat el Govern que s’implementin les recomanacions rebudes per part de diferents Estats per poder permetre un activisme “en un entorn segur” i que es retirin tots els càrrecs. A la vegada, ha aprofitat per tornar a exigir la despenalització de l’avortament.

Després també hi ha intervingut el representant d’Amnistia Internacional, que ha donat ple suport a les reivindicacions de la líder de Stop Violències. “Ens preocupa que sigui objecte d’acusacions de difamació per haver defensat els drets de les dones”, ha indicat, tot assegurant que el procés judicial obert contra Cortés “vulnera la llibertat d’expressió”. Per això, ha reclamat que es retirin els càrrecs.

Així, en el missatge fet per l’ONG ha demanat que “Andorra ha de despenalitzar la difamació i adequar la seva legislació a les recomanacions internacionals sobre drets humans”. També ha abordat el tema de l’avortament, la prohibició del qual ha titllat de “draconiana”. Així, ha avisat que “viola els drets de les dones i les obliga a anar a altres països per a tenir accés a la sanitat”.

En la sessió, en nom d’Andorra, ha intervingut l’ambaixador davant Nacions Unides i altres organismes internacionals a Ginebra, Joan Forner, que ha afirmat que “cal respectar el sistema judicial”. A la vegada, ha remarcat que “la fiscalia va creure que hi havia motius per enjudiciar el cas” i, per tant, ha afirmat que, des del Govern, “no ens interposarem”.

De fet, ha deixat clar que, al seu entendre, el procediment judicial és correcte. “Una cosa és informar i una altra fer acusacions de delictes penals contra funcionaris”, ha afirmat. A Cortés li ha manifestat que “si se sent amenaçada, vagi a la policia”.

Comentaris (5)

Trending