Afers Socials engega el projecte ‘Espai d’Acompanyament Familiar’ amb un grup de vuit pares

Durant onze sessions conjuntes es treballaran diversos aspectes per tractar i millorar la situació dels fills que es troben en situacions vulnerables o de risc baix o moderat

La ministra amb les tècniques que porten els grups familiars.
La ministra amb les tècniques que porten els grups familiars.

Afers Socials, mitjançant el departament d’Infància i Joventut ha engegat un nou projecte que porta per títol ‘Espai d’Acompanyament Familiar’. Es tracta d’un cicle de reunions conjuntes, onze concretament, que s’han destinat per a famílies que tenen nens en situacions vulnerables o de risc baix o moderat. Són vuit els pares que han començat aquesta prova pilot, i que tenen fills des dels tres fins als setze anys. Amb les coordinadores dels grups treballen aspectes de l’educació i la criança dels nens, per tal de millorar la relació i la interacció entre el nucli familiar.

Són vuit pares de set nuclis familiars. Es tracta, principalment, de nuclis monoparentals i, majoritàriament, hi estan participant dones. Els referents del departament d’Afers Socials que han estat fent seguiment han sigut qui han fet la recomanació per començar a participar en aquest projecte. La ministra, Judith Pallarés, ha explicat que es tracta d’una millora en la prevenció, així com en l’acompanyament a les famílies. Es tractaran aspectes bàsics, i altres més concrets, per tal de desenvolupar models de criança adequats, així com la construcció d’una dinàmica positiva.

D’aquesta manera, de forma setmanal, els pares es reuniran a Prada Casadet per tenir una reunió de dies hores. Ja s’han fet dues sessions i, de moment, el retorn és força positiu. Els grups estan dirigits per dues tècniques del departament, la Carina Chinchilla i la Sílvia Rodríguez, que són qui guien els temes que es tracten. “Ha de ser un espai dinàmic”, afirma Chinchilla, “hem volgut que sigui íntim, per això el nombre reduït de persones”. En aquests casos, on no es treballa de forma individualitzada el problema, sinó que es fa de forma general i grupal, és necessari que existeixi un bon enteniment i un ambient de confiança. En aquest sentit, la tècnica ha assegurat que s’ha fet cohesió entre les famílies molt ràpidament.

De moment, les sessions seran únicament dirigides per les dues tècniques. Això sí, durant una de les reunions es comptarà amb la col·laboració d’una de les psicòlogues del SAAS. “Nosaltres també ens estem formant per dirigir aquests grups”, ha explicat Chinchilla. Per tant, es tracta d’una prova pilot en tot el sentit de la paraula. Quan acabi el programa, es tornarà el seguiment als referents, que seran qui observaran l’aplicació de la teoria que s’ha treballat al projecte. D’aquesta manera, des del departament tindran una petita guia de millores i aspectes que s’hagin de treballar.

D’altra banda, pel que fa a les edats dels nens, s’ha deixat completament oberta als menors. Totes les famílies tenen fills d’entre tres i setze anys, però es pot tractar fins al disset. Malgrat que els problemes que poden sorgir són diferents, Chinchilla ha explicat que “hem preparat dinàmiques que pot servir per tothom, que s’adapten a totes les edats”. Les temàtiques han començat des d’un aspecte més global, “amb mentalitat positiva”, fins a altres més concrets, com l’abús de les pantalles o l’educació sexoafectiva.

Al llarg d’aquestes sessions també s’obre la possibilitat a poder detectar problemàtiques i generar una derivació directa de tornada al referent, perquè pugui fer-se’n càrrec. De forma complementària, i per facilitar la participació, s’ha creat un servei de guarda de nens, situat al mateix edifici, on actualment s’acullen tres infants durant les sessions. Per al futur, s’espera poder rebre més famílies i s’ha deixat la porta totalment oberta a fer canvis i adaptacions que millorin el servei.

 

Comentaris

Trending